Potraga za ubijenim borcima Armije RBiH iz Vranice - počelo otvaranje moguće primarne grobnice

2
M. F.
Potraga za ubijenim borcima Armije RBiH iz Vranice - počelo otvaranje moguće primarne grobnice
FOTO: Arhiv / Feđa Husković, Hasan Balić i Šefik Pobrić

Iznad Goranačke krivine u Mostaru počelo je otvaranje moguće grobnice za koju se sumnja da je primarna i da bi se u njoj mogla nalaziti tijela ubijenih pripadnika Komande IV Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na mjestu događaja je i Azra Penava, supruga jednog od ubijenih pripadnika Armije RBiH iz Vranice te predstavnica porodica ubijenih.

Ona je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila da je otvaranje grobnice započeto.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

"Svjedočenja i izjave postoje da je to primarna grobnica. Trenutno su sve ekipe nadležnih službi na terenu da provjere istinitost navoda i da pronađu bilo kakve dokaze o osobama koje su nestale tokom rata, a koje se i dalje vode kao nestale", rekla je Penava. 

Činjenice iz slučaja "Vranica"

Podsjetimo 9. maja 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izveli su napad na Komandu Četvrtog korpusa Armije RBiH gdje su, poslije dugih borbi, zarobili pripadnike Armije RBiH Fahira Penavu, Aliju Čamu, Senada Čehića, Dževada Čolića, Mimu Grizovića, Vahidina Hasića, Dževada Husića, Zlatka Mehića, Nenada Milojevića, Nazifa Šarančića, Hasana Balića, Šefika Pobrića, kao i Feđu Huskovića.

Izmučene zarobljenike javnosti je prikazala je Dijana Čuljak u HRT-ovoj emisiji "Slikom na sliku", kao simbol "pobjede" HVO-a i HV-a nad Armijom RBiH.

"Poslije snimanja odvedeni su na Mašinski fakultet u Mostaru, gdje je smještena Komanda Vojne policije HVO i gdje su inače 'obrađivani zarobljenici', pisali su 16. augusta 1994. godine državnom i vojnom rukovodstvu Bosne i Hercegovine roditelji, supruge i djeca tada još uvijek samo nestalih boraca."

Inače, među 7.600 osoba za kojima se još traga u Bosni i Hercegovini su brojni Mostarci i Hercegovci. Među njima i trojica pripadnika Armije RBiH iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi "Vranica", koji su, zajedno sa saborcima, 9. maja 1993. zarobljeni i ubijeni. Riječ je o Feđi Huskoviću, Šefiku Pobriću i Hasanu Baliću. Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni zajedno sa desetoricom heroja Armije RBiH iz "Vranice" 2007. godine na lokaciji Rimski bunar, zapadno od Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije