O čemu su parlamentarci pitali državne ministre

Radiosarajevo.ba
O čemu su parlamentarci pitali državne ministre

U Sarajevu je danas završena četvrta posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su zastupnici i delegati imali priliku članovima Vijeća ministara BiH postaviti pitanja i na njih dobiti odgovore, javljaju agencije.

Tokom sjednice „Zastupnici/delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara“ ukupno je postavljeno 20 pitanja - 3 delegatska i 17 zastupničkih, a jedini bez odgovora ostao je zastupnik Jerko Ivanković - Lijanović koji se interesovao za to šta je učinjeno da se osigura smanjenje stope nezaposlenosti u BiH.

S obzirom na to da nije dobio odgovor na traženo pitanje, apelovao je na Vijeće ministara BiH da mu traženu informaciju pripreme i dostave do naredne posebne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Preostala pitanja zastupnika i delegata odnosila su se na liberalizaciju viznog režima za BiH, denacionalizaciju, odnosno restituciju imovine, izgradnju Koridora 5C, borbu protiv korupcije, ustavne reforme, te zbrinjavanje pripadnika Oružanih snaga BiH kojima ove godine istječu profesionalni ugovori i koji će ostati bez posla, javlja Onasa.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je danas da očekuje da će eksperti EU dati pozitivnu ocjenu o ispunjenosti uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te da bi vize za građane BiH mogle biti ukinute sredinom godine.

"Eksperti Evropske komisije boravili su ovdje i prema njihovim utiscima možemo reći da je BiH ispunila svoje obaveze", rekao je Ahmetović na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj članovi Vijeća ministara odgovaraju na pitanja poslanika i delegata.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak nije danas članovima Parlamentarne skupštine BiH dao odgovor kada će problem denacionalizacije, odnosno restitucije u BiH biti riješen.

Odgovarajući na pitanja više poslanika i delegata u vezi sa problemom denacionalizacije u BiH Čolak je podsjetio da BiH još nema zakon za ovu oblast.

„Od Vlade Republike Srpske (RS) 3. februara obaviješteni smo o njenom stavu da ovaj zakon ne treba donositi na nivou BiH i da je njegovo donošenje isključiva nadležnost RS“, rekao je Čolak, prenosi Srna.

On je izrazio žaljenje što od Vlade Federacije BiH i Brčko distrikta još nisu dobijena mišljenja o prijedlogu zakona o denacionalizaciji.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je danas u Sarajevu da nema mogućnosti da se pomjere granice od 15 godina službe i 40 godina starosti za profesionalne vojnike u sastavu Oružanih snaga BiH.

On je podsjetio da je prvobitno ova granica iznosila 15 godina službe i 35 godina starosti, ali da je u međuvremenu pomjerena.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, iako zakonom to nisu obavezni, preduzeli su niz aktivnosti za zbrinjavanje vojnika kojima ove godine zbog ispunjavanja zakonskih uslova ističe ugovor.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak