Nosit će ga prva žena koja će hodati po Mjesecu: Otkriveno kako će izgledati svemirsko odijelo

1
Radiosarajevo.ba
Nosit će ga prva žena koja će hodati po Mjesecu: Otkriveno kako će izgledati svemirsko odijelo

Odjeća je spremna za slijetanje!

Ovo je svemirsko odijelo koje su zajednički dizajnirali iz modne kuće Prada, nosit će prva žena koja je ikada sletjela na Mjesec dok pravi prve korake na površini Mjeseca. Prema NASA-i, taj historijski trenutak mogao bi doći već u septembru 2026. godine .

Svemirsko odijelo predstavljeno je 16. oktobra na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu tokom prezentacije Prade i njenog partnera Axiom Space.

NASA je odabrala Axiom Space da nadgleda razvoj i isporuku "Jedinice za ekstravehikularnu mobilnost", odnosno - svemirskog odijela, za Artemis III, misiju čiji je glavni cilj prvo ljudsko sljetanje na Mjesec od Apola 17 1972. godine. Axiom Space se zauzvrat približio Prada će pomoći u isporuci ovog kritičnog dijela opreme kako bi se postigao taj cilj.

NATO zvaničnik: Oružje iz BiH i zemalja regiona igra veoma važnu ulogu u odbrani Ukrajine

"Mi smo pioniri u novoj eri u istraživanju svemira" rekao je Russell Ralston, izvršni potpredsjednik za vanvehikularne aktivnosti Axiom Spacea, putem saopštenja prije jutrošnjeg otkrivanja. Dodao je "Prvi put koristimo stručnost u drugim industrijama kako bismo napravili bolje rješenje za prostor". Osoba koja je osigurala Pradino mjesto u prvom redu u novoj svemirskoj utrci je Lorenzo Bertelli, direktor marketinga Prada grupe i šef korporativne društvene odgovornosti. On je za Vogue putem maila rekao "partnerstvo sa Axiom Spaceom bilo je putovanje bez presedana. Posebno sam ponosan na naše timove koji su radili na pružanju rješenja po mjeri za povećanje udobnosti i fleksibilnosti astronauta."

Na slikama koje su danas predstavljene nema prisutnog Prada logoa koji bi signalizirao ulogu italijanske firme u kreiranju svemirskog odijela. Ipak, bilo slučajno ili dizajnom (a to je sigurno ovo drugo), odijelo snažne siluete ima nekoliko upečatljivih crvenih linija na inače bijeloj površini. Oni odražavaju motiv dizajna Pradine tehničke linije Linea Rossa, koja je prvi put razvijena za opremanje jedriličarskog tima za America's Cup, Luna Rossa. Na italijanskom, Luna Rossa se prevodi kao Crveni mjesec.

Asteroid će danas ući u našu atmosferu: Evo kakva su predviđanja naučnika

Prema zajedničkoj izjavi kokreatora svemirskog odijela, njihova suradnja je bila posebno fokusirana na dizajn vanjskog sloja opreme i izradu materijala. Jednom na Mjesecu, odijelo će svojim astronautima omogućiti da "izdrže ekstremne temperature na mjesečevom južnom polu i izdrže najniže temperature u oblastima s trajnom sjenom najmanje dva sata. Astronauti će moći da izvode svemirske šetnje najmanje osam sati."

Performanse su najvažniji prioritet dizajna, ali u izdanju se kaže da je Prada također doprinijela oblikovanju izgleda onoga što se čini da će postati jedna od najprepoznatljivijih odjevnih kombinacija na planeti. U njemu se navodi da su inženjeri Axiom-a konsultovali italijanske modne stručnjake o tome kako da proizvedu odijelo koje bi "vizuelno inspirisalo buduća istraživanja svemira". Dodaje se "Pradina ekspertiza je omogućila napredne tehnologije i inovativne metode šivanja kako bi premostili jaz između visoko dizajnirane funkcionalnosti i estetski privlačnog bijelog vanjskog sloja."

Ovo širenje Pradasfere izvan naše atmosfere samo je jedan mali korak u cjelokupnom projektu Artemis. Zajedno sa partnerima iz privatnog sektora kao što su Axiom, Prada i SpaceX—koji je razvio sistem za sljetanje ljudi ( HLS ) kako bi odveo Artemis III-ov par mjesečevih šetača u i iz orbite—NASA koristi Artemis da uspostavi transportnu tehnologiju i protokole koji može omogućiti budućim generacijama da istraže duboki svemir, pa čak i da posjete Mars.

Berteli također razmišlja o dugoročnim ciljevima. Rekao je da "predložili smo Axiomu nove procese tkanja s pređom visokih performansi ili gotovo bešavnu proizvodnju koji bi mogli postati zanimljiva buduća rješenja za razmatranje tima svemirskih odijela."

Astronauti izabrani da budu članovi posade predstojeće misije tek treba da budu objavljeni, međutim NASA je već izjavila da će "za dobrobit čitavog čovječanstva, NASA i njeni partneri spustiti prvu ženu i prvu osobu u boji na površinu Mjeseca sa Artemis."

Ukupno 12 astronauta je sletjelo na Mesec, svi u vremenskom roku između prvog koje se desilo 1969. godine slijetanjem Buzza Aldrina i Neila Armstronga i ta posljednja misija Apolla 17 tri i po godine kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak