Njemački političar posjetio Memorijalni centar Srebrenica: O ovome se mora učiti u školama u Europi

2
Radiosarajevo.ba
Njemački političar posjetio Memorijalni centar Srebrenica: O ovome se mora učiti u školama u Europi

Michael Brand, član njemačkog Bundestaga, glasnogovornik CDU/CSU za ljudska prava i kopredsjedatelj parlamentarne grupe Jugoistočna Europa njemačkog Bundestaga nedavno je posjetio Memorijalni centar u Srebrenici.

Nakon odavanja počasti žrtvama genocida na mezarju, prisustvovao je i na nekoliko sastanaka u Memorijalnom centru, gdje se susreo s direktorom Centra Emirom Suljagićem, te s predstavnicama udruženja majki Srebrenice i Bratunca.

''Važnu odluku Opšte skupštine UN-a o globalnom Danu sjećanja na genocid u Srebrenici treba iskoristiti za implementaciju tog sadržaja, posebno za mlade u školama diljem Europe. Ne samo u školama, već i organiziranjem izleta za mlade ljude na ovo vrlo tužno, ali vrlo važno mjesto sjećanja te se podrška i žrtvama i preživjelima mora održati na životu", izjavio je Brand nakon posjete Srebrenici.

Ko ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH?

Istaknuo je i kako "proučavajući porijeklo rasističke ideologije srpske nadmoći, svima mora biti jasno da ni nakon užasnog Drugog svjetskog rata Europa nije sigurna od ponavljanja takvih barbarskih zločina, posebno ako civilizirane snage u Europi ne izdrže protiv predstavnika takvih rasističkih i agresivnih ideologija".

"Bosna i Hercegovina i Srebrenica su lakmus papir za civilizirani svijet. Ako branimo istinu i građansko ponašanje, ustrajat ćemo protiv mračnih sila u našem vremenu. Obilježavanje genocida u Srebrenici važan je element te borbe za dostojanstvo, demokraciju i konačno mir u Europi", zaključio je njemački parlamentarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak