Američka savezna država proglasila 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Američka savezna država proglasila 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Tabuti stigli u Potočare, sve spremno za dženazu

Vijeća za razmjenu Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) s ponosom dijeli vijest da je država Maryland službeno proglasila 11. juli 2024. godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iz MBHEC dalje navode da "ovaj proglas, pod administracijom guvernera Wes Moore-a, svjedoči o posvećenosti Marylanda poštovanju sjećanja na žrtve i solidarnosti s američkom bosanskohercegovačkom zajednicom.

Prepoznavanje ovog dana ističe zajedničke vrijednosti demokratije, ljudskih prava i samoopredjeljenja koje povezuju naše zajednice. To je snažan podsjetnik na važnost pamćenja prošlosti kako bismo izgradili bolju, inkluzivniju budućnost.

U Sarajevu otvoren OFF: Najveći festival omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi

U Sarajevu otvoren OFF: Najveći festival omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi

U proteklih nekoliko mjeseci, MBHEC je organizovao brojne državne posjete zvaničnika iz BiH Marylandu, jačajući naš rastući odnos. Ova partnerska saradnja naglašava važnost međusobnog razumijevanja i saradnje u promicanju mira i pomirenja.

Pohvaljujemo Maryland za ovaj značajan korak u podršci zajednici iz BiH i osiguranju da se strahote genocida nikada ne ponove. Zajedno možemo raditi na budućnosti u kojoj pravda i ljudsko dostojanstvo prevladavaju", naveli su iz MBHEC.

Sve više zvaničnih institucija diljem svijeta proglašava i obilježava 11. juli kao Dan sjećanja na genocid koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. Posebno se to primjećuje nakon što su Ujedinjene nacije 23. maja ove godine usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije