New York Times o migrantskoj krizi u BiH: Stotine migranata se smrzava

9
Radiosarajevo.ba
New York Times o migrantskoj krizi u BiH: Stotine migranata se smrzava

Ugledni američki list New York Times objavio je članak u kojem objašnjava šta se dešavalo sa migrantima u kampu Lipa u proteklom periodu, te posmatraju kakva je situacija sa migrantskom krizom sveukupno.

Stotine ljudi proveli je novogodišnju noć na otvorenom, na smrzavajućim temperaturama, piše NYT.

Migranti, uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, trebali su ove sedmice biti preseljeni u stari vojni objekat u obližnjem gradu Bihaću, ali gradonačelnik Bihaća odbio je da ih primi.

Autobusi koji su došli da prevoze migrante u Bihać omogućili su nekima da se sklone u vozila u utorak navečer, ali su Lipu sutradan ostavili praznu.

Nesigurna sudbina migranata bio je najnoviji primjer borbe Bosne da pruži osnovnu pomoć onima koji se nadaju da će doći do Evropske unije.

Migranti su suočeni sa povećanim neprijateljstvom stanovnika na bosanskoj strani granice, a sa druge strane zlostavljanja hrvatske policije, piše NYT.

Kako su zemlje poput Turske, Grčke i Mađarske otežale migrantima i izbjeglicama dolazak do bogatijih nacija Europske unije, Bosna je posljednjih godina postala središnje mjesto za prolazak onima koji se probijaju na kontinent.

Balkanska država nije dio Europske unije, ali dijeli više od dvije trećine svojih granica s Hrvatskom, koja je članica EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak