NES BiH predlaže: 'Majkama sa četvero i više djece osigurati redovna mjesečna primanja'

5
Radiosarajevo.ba
NES BiH predlaže: 'Majkama sa četvero i više djece osigurati redovna mjesečna primanja'

Klub zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputio je Nacrt Zakona o pravima majki sa četvero i više djece.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ovim zakonom utvrđuje se pravo majki sa četvero i više djece, uslovi i postupak ostvarivanja prava, finansiranje, nadzor i druga pitanja značajna za ostvarivanje prava majki sa četvero i više djece u Federaciji BiH.

Pogledajte kakvo vrijeme nas očekuje narednih dana: Pred nama je nestabilna sedmica puna promjena

U Nacrtu zakona predviđeno je da majka koja rodi četvero i više djece ima pravo na redovna mjesečna primanja. Ukoliko nije u radnom odnosu, ima pravo na primanja u visini od 50 posto prosječne plate u FBiH, dok majka koja rodi četvero djece, a koja je u radnom odnosu, ima pravo na mjesečna primanja u visini od 25 posto prosječne plate u Federaciji.

Član 4. se odnosi na penzijski staž i navodi se da se majkama koje nisu u radnom odnosu svaka godina starosti djeteta računa kao penzijski staž u trajanju od šest mjeseci. Majkama koje su u radnom odnosu za svaku godinu starosti djeteta uvećava se penzijski staž za jedan mjesec i 15 dana, a na osnovu njihovog zahtjeva koji podnosi poslodavcu.

Zakonom je regulisano i pravo na penziju, odnosno majka sa četvero i više djece ima pravo na penziju nakon navršenih zakonskih godina života ili nakon navršenih godina penzijskog staža utvrđenog Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH i ovim zakonom.

Kako je obrazloženo u Nacrtu zakona, statistički podaci govore o tome da se svake godine rađa sve manje djece i da je biološka supstanca stanovništva vrlo ugrožena. Zbog toga je potrebno donijeti zakon kojim će se podstaći rađanje i time osigurati pozitivna stopa nataliteta u Bosni i Hercegovini.

Na taj način treba se voditi jedna zdrava i prijeko potrebna natalitetna politika. Pošto se radi o izuzetno važnom pitanju za državu Bosnu i Hercegovinu, sve institucije i svi slojevi stanovništva moraju biti uključeni i pomoći provođenje ciljeva ovog zakona.

O pravima koja su utvrđena ovim zakonom, na osnovu podnesenog zahtjeva, odlučivat će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a drugostepeni organ, koji će odlučivati o žalbama na rješenja, bit će Federalno ministarstvo pravde.

Ukupan broj porodica sa četvero djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, a po popisu iz 2013. godine, iznosi 10.546, a broj porodica sa petoro i više djece je 3.725. To znači da bi ovo pravo koristilo 14.271 porodica.

Ukupan mjesečni iznos za isplatu ovih prava bio bi oko 10.000.000 KM. Za osiguranje finansijskih sredstava za provođenje ovoga zakona predlaženo je povećanje akciza na alkoholna pića i duhanske prerađevine, oporezivanje automobila čija vrijednost prelazi 50.000 KM, oporezivanje imovine (stanova, kuća i poslovnih prostora) koji predstavljaju višak od osiguranja normalnih uslova za život i stanovanje, oporezivanje zemljišta koje se ne koristi i ne obrađuje i uvođenje diferenciranih poreznih stopa na plaće iznad prosječne plate u Federaciji", navodi se u saopćenju Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak