Nermin Ogrešević: Milorad Dodik se opasno približio 'crvenoj liniji', Ustav BiH nije švedski stol

3
Radiosarajevo.ba
Nermin Ogrešević: Milorad Dodik se opasno približio 'crvenoj liniji', Ustav BiH nije švedski stol

Predsjednik Narodnog Evropskog Saveza Nermin Ogrešević oglasio se povodom najave predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da će na granice sa Federacijom Bosne i Hercegovine postaviti granicu.

Kako je on u saopćenju za medije naveo, politilka situacija u našoj državi je na rubu eskalacije, ali je i izrazio zabrinutost zbog najave o potpisivanju zajedničke izjave političkih partija u bh. entitetu kojom se tretira državna imovina.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Taksista napadnut u svom vozilu: Razbojnik mu pokušao oteti 1.000 KM

"Politička situacija u Bosni i Hercegovini na rubu je eskalacije, prvenstveno usljed zaoštravanja retorike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika kojoj svjedočimo od formiranja vlasti na državnom nivou, a posebno nakon najave da će predstavnici političkih partija u RS-u danas 24. aprila, u Narodnoj skupštini RS potpisati zajedničku izjavu kojom se tretira državna imovina, ali i niz drugih pitanja.

Dodik je ovaj put otišao i korak dalje i opasno se približio crvenoj liniji, najavljujući da će uraditi nešto što se od potpisivanja Dejtona niko nije usudio - uvesti nadzor i kontrole na granicama entiteta.

Stranke iz entiteta RS potpisuju izjavu o državnoj imovini: Dodik nastavlja putem secesije

U nacrtu zajedničke izjave navodi se da se 'zadužuje Vlada RS da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH'. Najveću zabrinutost javnosti izaziva skandalozna tačka u kojoj se 'obavezuje MUP RS da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koje će vršiti nadgledanje granice između entiteta'.

Iako se Dodik konstantno poziva na Ustav, podsjećamo ga da je upravo Ustav BiH u Članu 1, Stav 4 Kretanje roba, usluga, kapitala i lica precizirao: 'Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta'.

Čampara odgovorio Dodiku: 'Svaki pokušaj secesije vodi u rat, ovo nije 1992.'

Upozoravamo Dodika da Ustav Bosne i Hercegovine nije švedski stol, pa da može uzimati šta mu odgovara u datom trenutku i tumačiti ga kako on to želi. Bilo kakve aktivnosti na granicama entiteta predstavljaju antiustavno djelovanje i ozbiljno krivično djelo, koje su policijski i pravosudni organi dužni ekspresno sankcionirati.

Pozivamo članice PIC-a i visokog predstavnika za BiH da zaustave Dodikov drski pokušaj narušavanja ustavnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Svi koji budu nijemo posmatrali ovakve antitustavne i antidržavne aktivnosti, faktički odobravaju Dodikov napad na državu Bosnu i Hercegovinu", zaključeno je u saopćenju predsjednika NES-a Nermina Ogreševića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak