Nedim Sladić: Šta smo drugo mogli i očekivati? Nikakav HAARP, nikakvi bakrači, prilagodimo se

5
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić: Šta smo drugo mogli i očekivati? Nikakav HAARP, nikakvi bakrači, prilagodimo se

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog na svom Facebook profilu je objavio osvrt o toplotnom udaru koji je hrao proteklih dana.

"Poslije najmanje sedam dana ljetne žege, šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo - više toplotne energije u atmosferi = više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou.

Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi se u blizini naših područja. Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka vertikalnog razvoja mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama na vrhu oblaka oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska.

Na kraju - tuga velika za tri nedužno izgubljena života - 2 u Zagrebu i 1 na Bledu. Nadajmo se da će Bosna i Hercegovina proći po tom pitanju bolje", naveo je Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak