'Ne treba plašiti građane Federacije BiH'

Radiosarajevo.ba
'Ne treba plašiti građane Federacije BiH'

Građane Federacije BiH ne treba plašiti: energetski sektor je stabilan koliko to dozvoljavaju trenutne vremenske prilike, tako da će građani Federacije BiH imati električnu energiju. Riječi su ovo federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja koji je danas na redovnoj pres-konferenciji SDA BiH govorio o elektroenergetskom stanju u zemlji. 

Po njegovim riječima, situacija je danas puno bolja nego što je bila jučer i prekjučer.  On očekuje da struja u Neum dođe oko 13 sati – ako ne bude nepredviđenih situacija, a dalekovod Jablanica-Mostar I biti trebao bi biti pod naponom danas do tri sata, tako da bi Mostar, naglasio je, a nakon toga i Nevesinje također trebali dobiti električnu energiju. Ministar je podsjetio kako je u Podveležju palo 50 dalekovodnih stupova.

Stabilizacija proizvodnje

Odgovarajući na pitanje novinara „koliko je stanje u Mostaru posljedica nefunkcioniranja Elektroprenosa“, Trhulj je odgovorio da se to tako ne može posmatrati: 

„Ovo je elementarna nepogoda. Rušenje stupova dalekovoda bilo je direktna posljedica snježnih padavina i izuzetno jakog vjetra“. 

On je podvukao kako je najteža situacija, osim navedenih, bila u području Tomislav-Grada, a iz razloga neprohodnosti puteva, tako da uposlenici Elektroprivrede iz Mostara nisu mogli pristupiti trafostanicama da bi te kvarove otklonili. Ipak, radnici su pješke prošli prtine i uspjeli su da većinu kvarova otklone, a Trhulj ne očekuje da će na kraju današnjeg dana u FBiH biti velikih kvarova na kojima se ne radi.

Trhulj je još jednom ponovio da ne bi trebalo stvarati paniku u zemlji:

„Stabilizirali smo proizvodnju energije na način da se dnevno proizvede onoliko el. energije koliko treba FBiH, s tim da se zalihe uglja koje se nalaze u TE Kakanj i TE Tuzla ne diraju zadnja dva dana“.

Govoreći o situaciji u TE Kakanj, kazao je da su zalihe oko 60 hiljada tona uglja, što je otprilike za desetak dana rada, zato što se zadnja dva dana, ugalj troši oko pet do šest hiljada tona. Trhulj cijeni da uz redovnu dopremu uglja (nivo do 6,000 tona) neće biti ugrožena proizvodnja električne energije, pogotovo jer se zalihe ne diraju.

Problemi u Banovićima

Dopremanje uglja željeznicom bilo je otežano zbog nanosa snijega na pruzi kojom se dovozi ugalj iz Breze. Ipak, već dva dana, a zahvaljujući ljudima iz Željeznica FBiH, taj ugalj dolazi te je, istaknuo je ministar, pojačan i kamionski transport iz Breze. Transport iz Kaknja se obavlja kamionima i tu nema nekih problema. Prema njegovim riječima, javila je novinska agencija Fena, najteža situacija bila je u TE Tuzla, ali od jutros je i tamo normalna situacija; Kakanj ima za zalihe deset dana, a Tuzla za šest do sedam dana.

Također, poseban problem je bio u Rudniku Banovići gdje je došlo do smrzavanja uglja, ali je to prevaziđeno na način da iz kopa ugalj nije išao direktno na separaciju, nego je išao direktno transport za termoelektranu. I to je jučer uspostavljeno pa su Banovići isporučili 1.100 tona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak