Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

15
FENA
Naša stranaka pita DF: Jeste li i ovaj put stali uz SDA i pomogli blokadu dvije milijarde KM?

SDA je preko svojih premijera u četiri kantona u Federaciji BiH (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski) blokirala Plan rasta za BiH, zbog čega BiH neće dobiti prvu tranšu od EU u iznosu od 70 miliona eura od ukupno milijardu.

Ovakvu odluku komentarisali su iz Naše stranke.

"Stranka demokratske akcije danas se blokadom Plana rasta pokazala ne samo kao antievropska, već i direktno protiv interesa Bosne i Hercegovine. Po direktivi iz njihove centrale, u četiri kantona u kojima su na vlasti, blokirali su isplatu od 70 miliona eura, te sveukupan Plan rasta u iznosu od dvije milijarde KM, od kojih bi svi građani imali koristi. To su uradili jer njima EU i nije cilj, ali i da kazne građane koji su umjesto SDA birali evropski put.

Netanyahu došao u američki Senat dok hiljade demonstriraju: 'Nalazimo se na raskrsnici historije'

SDA je ovim potezom blokirala slobodno kretanje ljudi, roba i usluga između BiH i EU; pristup jedinstvenom području plaćanja u eurima; olakšavanje cestovnog prevoza; integraciju i dekarbonizaciju energetskih tržišta; jedinstveno digitalno tržište; finansijsku i stručnu pomoć prilagođavanju bh. standarda onim evropskim; stabilnost u cilju privlačenja stranih investicija te brojne druge ekonomske koristi za BiH koje Plan rasta podrazumijeva.

Razlika između SDA i SNSD-a u njihovom odnosu prema EU i generalno prema Zapadu je primjetna na retoričkom nivou, na praktičnom nivou radi se o istim strankama. Vjerujemo da će to prozreti i naši EU i zapadni partneri te ih tako i tretirati.

Pitamo također i koalicione partnere SDA, kao na primjer Demokratsku frontu da li su i ovog puta stali uz SDA te pomogli blokadu dvije milijarde maraka za građane BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak