Narodna skupština RS povukla zakon o 'stranim agentima'

4
Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS povukla zakon o 'stranim agentima'

Narodna skupština RS povukla je zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatiji kao zakon o "stranim agentima", sa dnevnog reda u utorak, 28. maja.

Ovaj zakon, koji je predviđao posebnu prismotru i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, izazvao je veliku polemiku i kritike zbog ograničavanja političkih aktivnosti i uticaja na javno mnijenje.

Povlačenje zakona uslijedilo je nakon pismenog zahtjeva 46 nevladinih organizacija koje su apelovale na poslanike da ne glasaju za njegovu usvajanje.

Nevrijeme stiglo u BiH: Ulice pod vodom, kolaps u saobraćaju

Takođe, performans "Smrt demokratiji", održan istog dana, simbolično je ukazao na štetnost zakona o "stranim agentima".

Iz Misije OSCE-a su upozorili da je zakon u suprotnosti sa ustavima RS, BiH i međunarodnim obavezama zemlje o poštovanju ljudskih prava, dok su iz Ambasade SAD ocijenili da je represivan i nedemokratski.

Zakon je inicirao Milorad Dodik, predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, ali je naišao na snažan otpor javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH takođe je tražila povlačenje zakona, ističući da bi njegova primjena ugrozila prava i slobode građana RS, te imala za cilj ušutkavanje i zastrašivanje organizacija civilnog društva, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak