OSA BiH konačno će dobiti trajni smještaj: Za izgradnju je potrebno 30.000.000KM

2
Radiosarajevo.ba
OSA BiH konačno će dobiti trajni smještaj: Za izgradnju je potrebno 30.000.000KM
Foto: Screenshot / OSA BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA BiH) da u saradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH formira radnu grupu za praćenje i implementaciju Projekta izgradnje objekta za potrebe smještaja OSA-e BiH.

Prethodno je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH s 28. sjednice, održane 9. 11. 2023. godine, koje sadrži hodogram aktivnosti s dinamikom implementacije projekta, finansijskom procjenom izgradnje i idejnim projektom objekta za potrebe OSA-e BiH.

Cilj projekta je trajno rješavanje smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka na ranije odobrenoj lokaciji u Sarajevu u ul. Adema Buće, koja je kupljena još 2006. godine i uknjižena na Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja sjedišta OSA-e BiH nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Ambasada Srbije tvrdi: MVP i Elmedin Konaković odobrili defile Vojske Srbije u BiH?

Ambasada Srbije tvrdi: MVP i Elmedin Konaković odobrili defile Vojske Srbije u BiH?

Procjena potrebnih financijskih ulaganja ukupno iznosi 30.000.000 KM i urađena je na osnovi idejnog projekta i drugih komunalnih troškova po fazama, a završetak izgradnje objekta i vanjskog uređenja očekuje se u augustu 2026. godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije