Nalazi šest testiranih osoba na koronavirus iz Bugojna negativni

Fena
Nalazi šest testiranih osoba na koronavirus iz Bugojna negativni

Nalazi svih šest dosad testiranih osoba, kod kojih je postojala sumnja na infekciju koronavirusom, negativni su, a trenutno se u kućnoj izolaciji na teritoriji Bugojna nalazi 346 osoba, dok je za 84 osobe ta mjera istekla.

„Izvršene su neophodne pripreme na osiguranju prostora i liječenja građana, u slučaju širenja zaraze koronavirusom. Opća bolnica raspolaže anesteziološkim aparatom i respiratorom, a osposobljen je i odjel sa šesnaest kreveta za prijem pacijenata zaraženih virusom COVID-19. Medicinski tim će oboljelima pružiti svu potrebnu zdravstvenu pomoć, a ako se pojavi veći broj oboljelih, u zgradi Srednje tehničke škole pripremljen je dodatni prostor sa stotinu kreveta, i drugom raspoloživom opremom“, saopćili su krizni štabovi Doma zdravlja i Opće bolnice u tom gradu.

Ranije su stavljeni u funkciju trijažni punktovi koji su u funkciji 24 sata, a u cilju zaštite uposlenih i pacijenata, po četiri puta dnevno vrši se dezinfekcija obje zdravstvene ustanove.

Uporedo se poduzimaju i druge mjere zaštite medicinskog osoblja, i nastoje obezbijediti dovoljne količine zaštitne medicinske opreme, koja je deficitarna i teško dostupna na tržištu.

Kontinuirano se vrši epidemiološki nadzor pojave i širenja zaraze koronavirusom, i postupa u skladu s naredbama i preporukama nadležnih štabova na svim nivoima.

Uveden je poseban režim rada, građanima su dostupne sve zdravstvene usluge, a tim za kućno liječenje pruža pomoć svim pacijentima kojima je to neophodno.

Na web stranicama ovih zdravstvenih ustanova nalaze se uputstva i telefonski brojevi, na koje građani mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i psihosocijalnu pomoć.

Iz spomenutih kriznih štabova apelirali su na stanovništvo da se "odgovorno ponaša, provodi sve mjere samozaštite, i reducira dolaske ljekaru, jer će samo na taj način sačuvati sebe i svoje sugrađane, kao i medicinsko osoblje koje je itekako potrebno u ovoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak