Mustafa Cerić o izvještaju Christiana Schmidta: 'Povucite zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi'

17
Radiosarajevo.ba
Mustafa Cerić o izvještaju Christiana Schmidta: 'Povucite zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi'

Mustafa Cerić, teolog i 12. po redu resul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je oštru poruku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

Putem društvenih mreža, Cerić je naglasio da ukoliko Christian Schmidt ne povuće 'zlonamjerni izvještaj o reisul-ulemi Kavazoviću' on će se javno odreći dva visoka njemačka priznanja, a radi se o priznanjima za promociju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i u svijetu.

"Zamislite da nakon Holokausta Vijeće Sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta.

Odbijen zahtjev: Zločinac Ratko Mladić neće biti prebačen na liječenje u Srbiju

Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Taj zadatak u ime Vijeća Sigurnosti UN-a povjeren je Christianu Schmidtu, koji to zasada radi vrlo uspješno. Njegov posljednji izvještaj, u kojem optužuje reisul-ulemu Kavazovića za podjelu Bosne je najmonstruozniji izraz mržnje prema islamu, muslimanima – Bošnjacima.

Objavljen izvještaj koji je bh. entitet RS poslao UN-u

Njegova licemjerna bajramska posjeta reisul-ulemi Kavazoviću bila je kamuflaža za ono što je imao namjeru da saopći svijetu, a to je da vrhovni poglavar u Bošnjaka remeti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini", kazao je Cerić na društvenim mrežama.

On je dodao i da se na ovaj način samo potvrđuje posloviva "boj se Danajaca i kad darove nose". Pored toga, naglasio je i da je tražio sastanak sa Schmidtom neposredno nakon njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Ured visokog predstavnika pozdravio dugoočekivano kompletiranje vlasti u FBiH

"Namjera mi je bila da mu pro bono ponudim moje iskustvo suradnje sa prethodnim visokom predstavnicima. Mislio sam da ga to zanima, ako ni zbog čega, a ono zbog činjenice da sam dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokracije.

Odgovoreno mi iz OHR-a da su primili moj zahtjev i da će udovoljiti mojoj molbi u neko doba. Ni do dan danas to 'doba' nije došlo. To mi je bio jasan znak njegovog odnosa prema islamu, muslimanima – Bošnjacima", poručio je teolog.

Naglasio je i da je izvještaj Ujedinjenim nacijama 'kulminacija Schmidtove iskrivljene slike o Bosni', te da se može primijetiti velika zlonamjernost prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, ali prema vrijednostima islama, kao i reisul-uleme.

Adis Ahmetović nakon odluke Christiana Schmidta: "Sudbonosni dan za Bosnu i Hercegovinu"

"Izvještaj UN-u sa zlonamjernim naglaskom na retoriku reisul-uleme Kavazovića, podsjeća nas na priču o srpskom svatu na Baščaršiji, kojeg su lažno inscenirali srpski zločinci da bi opravdali početak agresije na Bosnu i genocida nad Bošnjacima.

Dakle, Schmidt, svjestno daje baštinicima genocida i udruženog zločinačkog poduhvata da se, kad im zatreba, pozovu na njegov izvještaj o tome da je poglavar muslimana pozivao na oružje pa se oni moraju braniti i svetiti, kao što su se Srbi svetili za ubijenog srpskog svata, kojeg su lažno inscenirali kao povod za njihov zločinački poduhvat", dodao je i zatražio od visokog predstavnika da povuče paragraf o reisul-ulemi u svom izvještaju.

Christian Schmidt prelomio i donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH

"Naravno, da ću o ovome obavijestit sve instance u muslimanskom svijetu, koji je nedavno donio rezoluciju o Bosni i Hercegovini i objasnit ću im kakav tretman ima naš duhovni i moralni simbol nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata.

Gospodine, Schmidt, također, tražit ću od svih članica UN-a muslimanskog svijeta da prate vaše naredno obraćanje u UN-u.

Ukoliko se ne ogradite od blasfemične izjave o reisul-ulemi Kavazoviću javno ću se odreći od oba priznanja, koja su mi dodijeljena u vašoj državi, kao moj protest protiv vašeg djelovanja u mojoj državi", zaključio je između ostalog Mustafa Cerić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak