Mladićeva odbrana: Škorpioni nisu bili dio Vojske RS

Radiosarajevo.ba
Mladićeva odbrana: Škorpioni nisu bili dio Vojske RS

 

Odbrana generala Ratka Mladića osporavala je danas pred Haškim tribunalom da je paravojna jedinica "Škorpioni" bila jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.

U nastavku unakrsnog ispitivanja svjedoka Erin Galager, branilac Dejan Ivetić sugerisao je da na snimku "Škorpiona" u njihovoj komandi u Đeletovcima, 25. juna 1995. godine, nema zastave VRS, niti su pripadnici jednice imali njene oznake.

Erin Galager, koja je istražilac tužilaštva, rekla je da je za "Škorpione" utvrđeno da su "bili potčinjeni MUP-u Srbije, koji je bio potčinjen VRS u vrijeme događaja u Trnovu" kada su ubijena šestorica srebreničkih muslimana: "Njihova komanda je bila u Đeletovcima, u Hrvatskoj, i najveći dio vremena su bili aktivni u Krajini, ali su išli na misije u BiH, kao što je bila ona u Trnovu.“

Galagerova je čula da je pripadnicima "Škorpiona" suđeno u Beogradu i da su osuđeni na najviše moguće kazne, ali nije mogla da odgovara na pitanja "o pravnoj snazi pojma pretpotčinjavanja".

Tokom njenog iskaza, dodaju Nezavisne, tužilaštvo je u dokaze predalo kompilaciju od 25 snimaka nastalih u vrijeme srebreničkih događaja 1995. godine, a među njima je i snimak ubistva u Trnovu.

"Ne znamo tačno koji je datum ubistva, ali dokazi i iskazi svjedoka pokazuju da se to dogodilo između 12. i 24. jula 1995. godine", rekla je Galagerova.

Odbrana je osporavala i da je general Mladić mogao da zna za taj događaj 1995. godine. Na sugestiju branioca da u istrazi nije ustanovljeno da je snimak emitovan javno 1995. ili 1996. godine, Galagerova je potvrdila da o tome nema informacija. Ona je rekla i da je snimak prvi put prikazan u dokaznom postupku Tužilaštva na suđenju Slobodanu Miloševiću. "Znam da je Tužilaštvo saznalo za snimak 2003, ali nije uspjelo da ga vidi do septembra 2004."

Detalj iz snimka koji možete pogledati na ovom LINKU

Prema njenim riječima, do snimka je tužilaštvo došlo nakon što je "neko došao u terensku kancelariju u Sarajevu i rekao da ima taj snimak", koji su tužioci kasnije tamo pregledali i dobili.

Tužilaštvo je kao narednog svjedoka izvelo holandskog oficira Everta Rafea, koji je 1995. u Srebrenici bio savjetnik komandanta Holandskog bataljona Unprofora Toma Karemansa za terensku bezbjednost. Rafe je u Tribunalu već svjedočio na suđenjima generalima Radislavu Krstiću i Zdravku Tolimiru, te na suđenju Radovanu Karadžiću.

Svjedok je prisustovao sastanku generala Mladića sa potpukovnikom Karemansom i majorom Piterom Buringom 11. jula 1995. godine uveče u hotelu "Fontana" u Bratuncu. Kako je zabilježeno na video-snimku sa tog događaja, general Mladić je tada na njih vikao i prijetio.

Rafe je prepričao da ih je Mladić ispitivao da li su oni odgovorni za vazdušne udare na srpske položaje i za pogibiju njegovih vojnika, te da je ponudio Karemansu cigaretu, rekavši da mu ona "nije posljednja". Današnje zasjedanje sa galerije glavne sudnice prvi put je pratila supruga optuženog Bosiljka Mladić, koja će ga kasnije popodne posjetiti u Pritvorskoj jednici. Mladić joj je na početku zasjedanja klimnuo glavom u znak pozdrava i nasmijao se.

Glavni pretres biće nastavljen sutra.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak