Mioković podržao Ambasadu SAD: Južna interkonekcija je jedini način da se izbjegne politika ucjena

6
Radiosarajevo.ba
Mioković podržao Ambasadu SAD: Južna interkonekcija je jedini način da se izbjegne politika ucjena

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković podržao je inicijativu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz koje su za portal Radiosarajevo.ba ocijenili da jučerašnja  (13. august) obustava isporuke plina za Sarajevo "naglašava hitnu potrebu da Federacija BiH postigne napredak u vezi sa Južnom interkonekcijom“.

"Da je gasovod izgrađen, Federacija BiH ne bi bila suočena s ovim problemom", naveli su iz Ureda za odnosu s javnošću Ambasade SAD-a.

"Još jednom pozivamo Vladu i Parlament Federacije BiH da podrže i usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021. godine. Bez ovih promjena, građani BiH će i dalje biti izloženi riziku od beskrupuloznih ljudi kao što je Nedeljko Elek, čije neodgovorno ponašanje ugrožava egzistenciju građana BiH", naveli su jučer iz Ambasade SAD-a.

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Ovim povodom kontaktirali smo Dragana Miokovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji je za portal Radiosarajevo.ba izjavio:

"Apsolutno podržavam reakciju Američke ambasade koja o potrebi gasovoda Južna interkonekcija govori faktički što sam i sam rekao u saopštenju. Njena izgradnja je jedini način da se izbjegne politika ucjena kad je energija u pitanju. Naravno, pored svih drugih benefita koje donosi, od ekoloških pa do većeg broja radnih mjesta. S podrškom Američke ambasade vjerujem da će to realizacije ovog projekta nesumnjivo lakše doći, jer on ulazi i u sferu geopolitičkih interesa", zaključio je Mioković.

Ambasada SAD o obustavi isporuke plina za Sarajevo: Građani izloženi riziku od beskrupuloznih ljudi!

Inače, u Istočnom Sarajevu je danas, 14. augusta, održan sastanak nadležnih o rješavanju plinske krize koja je jučer rezultirala prekidom snabdijevanja plinom iz "Sarajevo gasa" iz Istočnog Sarajeva. Sastanak je završen obećanjem da novih blokada plinskih isporuka neće biti.

Nedeljko Elek, direktor "Sarajevo-gasa" iz Istočnog Sarajeva za medije je izjavio da je po pozivu predsjednika Rs Milorada Dodika dao nalog da se u srijedu, 14. augusta, u 8 sati pusti normalan protok gasa. Iako je Elek partijskog šefa pozicionirao kao nekog ko je "riješio problem" Sarajevu, ovo istovremeno ukazuje na političku pozadinu cijelog slučaja i moguće otvorenu upotrebu energetskih ucjena kao političkog sredstva, što je model kakav koristi i Ruska Federacija.

Ovo dodatno naglašava potrebu diverzifikacije i smanjenja ovisnosti BiH o ruskom plinu. Projekt Južne interkonekcije blokira Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, pod izgovorom nastojanja da se formira nova kompanija sa sjedištem u Mostaru, kojom bi upravljao isključivo HDZBiH. Budući Čović odlučno isključuje kompaniju "BH Gas" iz projekta Južne interkonekcije,  ovo, jasno, otvara pitanja i možda drugačijih motiva lidera HDZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak