Ministrica Pozder o gradnji na izvoru Une: "Nećemo stajati po strani"

4
Radiosarajevo.ba
Ministrica Pozder o gradnji na izvoru Une: "Nećemo stajati po strani"

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je saopćilo da je odmah nakon saznanja o izgradnji mini hidroelektrane u blizini samog vrela rijeke Une na području Republike Hrvatske, kontaktiralo Nacionalni park Una.

Iz Nacionalnog parka su alarmirali i nadležna kantonalna ministarstva, kao i inspekcije. Nakon intervencije i akta Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 15. jula 2024. godine, inspekcijski nadzor su već 16. jula izvršili kantonalni inspektor za zašitu okoliša i građevinsko urbanistički inspektor, uz koordinaciju osoblja NP Una, te su konstatirali da nisu uočene nikakve promjene u boji vodotoka Une prije i poslije ušća Krke.  

"Mi smo odmah po saznanju da se u području vrela rijeke Une u Donjoj Suvaji, općina Gračac, u Republici Hrvatskoj, a u kontaktnoj zoni sa NP Una, odvijaju građevinski radovi na izgradnji mini hidroelektrane, reagovali prema državnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Oni su hitno, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili dokumentaciju vlastima Republike Hrvatske i čeka se odgovor.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Hrvatska strana je očito, namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što im je obaveza u ovom slučaju. Naime, bilo kakvi radovi na ovom izvoru podrazumijevaju izradu Strateške procjene uticaja na okoliš u skladu s Konvencijom o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija)", izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder. 

Također, iz Ministarstva navode da Konvencija o vodama, koja je usvojena 1992. godine u Helsinkiju, a koju je ratificirala Bosna i Hercegovina, kao i zemlje EU, među njima i Hrvatska, propisuje nacionalne mjere i međunarodnu saradnju u području ekološkog upravljanja i zaštite prekograničnih površinskih i podzemnih voda.

"Vlasti Hrvatske moraju reagirati kako bi se poštivala Helsinška konvencija o vodama, a posebno i Konvencija o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, kao i drugi međunarodni propisi u ovoj oblasti, jer se mora štiti Una i njen vodotok i ekosistem koji su proglašeni Nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini", ističu iz Federalnog ministarstva.

Dodaju da su informisani da je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić postavio pitanje u Parlamentarnoj skupštini BiH o ovoj problematici.

"Ja danas idem za Bihać i sutra ću biti na lokalitetu i učinit ću sve s naše strane da zaštitimo Unu, njen vodotok i ekosistem. Vrlo aktivno i glasno za zaštitu Une uključili su se građani, nevladine organizacije i aktivisti i smatram ovo zajedničkom borbom. Hrvatska, kao zemlja EU, mora poštovati međunarodne konvencije, a vlasti Bosne i Hercegovine na sve načine moraju alarmirati vlast u Hrvatskoj, kao i EU. Ovo je životno pitanje za naše ljude i nećemo stajati po strani", zaključila je ministrica Pozder.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak