Ministrica Naida Hota-Muminović potvrdila: Nastava u 'Mjedenici' se nastavlja

3
Radiosarajevo.ba
Ministrica Naida Hota-Muminović potvrdila: Nastava u 'Mjedenici' se nastavlja

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je u utorak, 20. augusta, sastanak s predsjednikom Vijeća roditelja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" Edom Čelebićem.

Tema sastanka je bila aktuelna problematika u Zavodu, odnosno detaljnije su komunicirane i obrazložene nadležnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje, te je iskazana spremnost sudionika da se inicira održavanje sastanka za rješavanje navedene problematike, a kojem bi prisustvovali nadležni ministri i premijer KS.

Ministrica Hota-Muminović je istakla da nikad nije bilo riječi da će se obustaviti pohađanje programa predškolskog odgoja i obrazovanja u "Mjedenici", niti da će učenici koji pohađaju osnovnu školu u Zavodu ostati bez nastave, kako su to neki mediji prenijeli.

Peta noć SFF-a | Crvenim tepihom prošetali Arijana Saračević-Helać, Aida Bukva, Maja Izetbegović…

Ministrica je još jednom jasno istakla da redovni odgojno-obrazovni rad djece u predškolskom odjelu i osnovnoj školi Zavoda "Mjedenica" nikad nije bio upitan, te da su mediji informaciju prenijeli pogrešno, što je stvorilo uznemirenost kod određenog broja roditelja i šire javnosti.

Nadalje, ministrica je istakla da pitanje internatskog smještaja ranije nije bilo jasno uređeno i propisano, da Ministarstvo priprema propis - standard rada učeničkih domova i internata, te da je Zavod "Mjedenica" u toku prošle sedmice dobio saglasnost da rad internata uredi internim pravilima ustanove, do donošenja navedenih standarda rada, a kako bi se učenicima osigurao boravak u internatu od septembra 2024. godine.

S tim u vezi pojašnjeno je da kao što nije bilo upitno pohađanje nastave, ne postoji ni problem za nastavak rada internata, te će 11 korisnika nastaviti s korištenjem usluga internata od septembra 2024. godine.

Ministarstvo o situaciji u Mjedenici: "Djeca neće ostati bez nastave, radimo na pitanju internata"

U vezi radno-okupacione terapije za odrasle osobe sa invaliditetom, sagovornici su zauzeli jasan stav da je pitanje vrlo značajno i da se istom mora pristupiti multisektorski, odnosno da se rad istog mora urediti u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju radno-okupacione terapije odraslih osoba sa invaliditetom i u skladu sa nadležnostima različitih resora.

Shodno navedenom, danas je dogovoreno da će se u narednim danima organizirati sastanak kojem će prisustvovati premijer KS, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, ministar zdravstva, ministrica za odgoj i obrazovanje, predstavnici Zavoda i Vijeća roditelja, kako bi se pronašao način za nastavak radno-okupacione terapije za odrasle osobe, jer iste ne mogu biti uređene u resoru odgoja i obrazovanja.

Zajednički stav i opredjeljenje je da se što prije treba pronaći rješenje za dugogodišnji problem, koji se godinama nije delegirao i rješavao u najboljem interesu odraslih osoba sa invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak