Ministrica Duraković održala sastanak s predstavnicima Vijeća zaposlenika NUB-a BiH

1
Radiosarajevo.ba

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković održala je u ponedjeljak, 22. jula, sastanak s predstavnicima Vijeća zaposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH).

Na sastanku su vođeni izuzetno konstruktivni razgovori o ciljevima i budućnosti ove značajne institucije za bosanskohercegovačko društvo.

Jedan od ključnih zaključaka sastanka je da se pitanje statusa NUB-a BiH mora hitno riješiti. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ima neprocjenjiv značaj za društvo, ne samo kao čuvar kulturnog naslijeđa, već i kao ključna institucija za akademski i naučni razvoj. Razgovori su se fokusirali na konkretne korake koje je potrebno poduzeti kako bi se napokon riješio pravni status NUB-a.

Kamala Harris počela kampanju hvaleći Bidenove rezultate

Ministrica Duraković je naglasila da u narednom periodu očekuje od Vlade Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da izvrši svoju zakonsku obavezu finansiranja plaća i ostalih troškova NUB-a BiH, za što je odgovorno u skladu s članom 4. Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke već dugi niz godina kontinuirano podržava institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, uključujući Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH. Samo u proteklim godinama (2018. – 2023.) za ovu instituciju izdvojeno je 3.155.711,49 KM.

Uvažavajući činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo preuzela obavezu isplate plaća uposlenicima NUB-a BiH i održivosti ove institucije, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke usmjerilo je svoj javni poziv ka projektnim aktivnostima za svih sedam institucija nauke, kulture i obrazovanja čiji je osnivač država Bosna i Hercegovina. Na taj način, kroz značajna finansijska sredstva, omogućili smo unapređenje rada tih institucija.

Ministrica Duraković jasno podržava napore uposlenika NUB-a u rješavanju njihovog pravnog statusa, te izražava uvjerenje da će se kroz zajednički napor svih relevantnih institucija postići trajno i održivo rješenje za ovu vitalnu ustanovu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke naglašava da usluge koje pruža Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ne smiju biti uskraćene korisnicima, te upućuje apel rukovodstvu biblioteke da ne zatvara svoja vrata, jer takve aktivnosti nisu zakonite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak