Ministar Hasanović: Sindikatima zdravstvenih radnika predložena veća satnica

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Hasanović: Sindikatima zdravstvenih radnika predložena veća satnica

Povodom zahtjeva za većom satnicom zaposlenih u zdravstvu, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović podsjeća da pregovori sa sindikatima koji djeluju u KS traju od aprila ove godine. Objašnjava da su prvi pregovori počeli s predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu, a poslije i Sindikatom doktora medicine i stomatologije i Sindikatom medicinskih tehničara i sestara.

"Dogovor nismo postigli, ali smo načelno napravili kompromis. U početku, oni su zahtjevali povećanje koeficijenata, 40-satnu radnu sedmicu i poboljšanje uslova rada. Tokom pregovora, oni su odustali od većine zahtjeva, te su ostali kod zahtjeva za povećanjem satnice sa 3,07 na 3,70.

O tome smo raspravljali na sjednici Vlade KS u četvrtak, ali zbog prekida sjednice danas smo završili tu tačku. Vlada ima odgovor na te zahtjeve, to ćemo im prenijeti i vidjet ćemo da li će oni pristati na tu ponudu", naveo je ministar Hasanović.

Mostarac razočaran odmorom na Jadranu: 'Sve što tražimo je da nas ne lažete'

Objasnio je da važeći kolektivni ugovor traje do 1. aprila naredne godine, ali da je on stava da zdravstveni radnici zaslužuju bolje uslove rada, kako bi pacijentima pružali bolje usluge i kako bi javni zdravstveni sistem bio očuvan i unaprijeđen. Zbog toga, kako je precizirao, ponuđena je satnica od 3,25, koja bi se primjenjivala od 1. septembra.

"Također, ponuđeno je otvaranje pregovora za novi kolektivni ugovor, gdje ćemo bolje definirati sve stavke, uključujući koeficijente, međusobne odnose, dodatke na otežane uslove rada, dežurstva... Treba nam znatno bolji kolektivni ugovor u svim segmentima i veoma brzo ću formirati radnu grupu koja će raditi na tome", kazao je je ministar, najavljujući i novi investicioni ciklus i bolju opremljenost zdravstvenih ustanova u KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak