Milisavu Ikoniću devet godina zatvora zbog silovanja na području Rogatice

Radiosarajevo.ba
Milisavu Ikoniću devet godina zatvora zbog silovanja na području Rogatice
Državni sud osudio je Milisava Ikonića na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja na području Rogatice u julu 1992. godine, dok je Zorana Ilića oslobodio krivice za isto djelo.

Ikonić je proglašen krivim što je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) neutvrđenog dan u julu 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Rogatici prisilno odveo S1 u jedan od stan, gdje je silovao.

Prema presudi, isto je uradio i narednih šest dana, što je za posljedicu ostavilo psihičke i fizičke povrede na oštećenoj.

„Oštećena S-1 je uvjerljivo i dosljedno opisala traumatičnu situaciju u kojoj se našla i ono što joj se desilo“, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija.

Ilić je oslobođen krivnje da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi „Tekija“ silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma.

Po zaključcima Vijeća, oslobađajuća presuda je donesena jer je ostao sporan indentet počinioca.

Oštećene S-1 i S-3 se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Ikoniću, koji nije prisustvoao izricanju presude, su određene mjere zabrane, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Protiv ove presude postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak