Mijatović povodom smrti Slave Kukića: "Trudio se da pokaže da je BiH jača od podjela i negacija"

3
Radiosarajevo.ba
Mijatović povodom smrti Slave Kukića: "Trudio se da pokaže da je BiH jača od podjela i negacija"

Vojin Mijatović, dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, oglasio se povodom smrti akademika Slave Kukića.

"Otišao je Slavo Kukić. Moj prijatelj. Drug. On tvrdoglavi Hercegovac, ja još tvrdoglaviji Bosanac. Dobri duh ove naše napaćene zemlje. Svijetlo u mračnim hodnicima naših podjela, otrovnih nacionalizama, šovinizma… teškog nasljeđa rata", navedeno je u saopćenju iz Mijatovićevog ureda.

Slavo je, ističe  Mijatović, održavao plamen SDP-a i u vrijeme kada je na prostoru zapadne Hercegovine i Mostara, gdje je živio, to bilo bukvalno opasno po goli opstanak, i egzistencijalni i politički.

Estetski hirurg objašnjava: "Tajna izgleda Nicole Kidman se krije u ovome"

Slavo je volio Bosnu i Hercegovinu. I razumio je sve njene probleme i historijske rane. I trudio se da svojim primjerom prvi dokaže i pokaže da je država BiH jača od svih podjela i svih negacija. Prelazio je vještački postavljene granice između ovdašnjih naroda, lagano, hrabro i beskompromisno, baš u skladu sa svojim kosmopolitskim uvjerenjima i načinom života.

"Falit će ovoj zemlji Slavo Kukić. Još jedan od njenih velikana. Njen akademik, vrhunski intelektualac britkog jezika i otvorenog uma. Moj brat po političkom oružju i po ideji pravedne, socijalno uključive i komotne BiH za sve njene ljude. Zbogom, druže", riječi su Vojina Mijatovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak