In memoriam: Preminuo Akademik Slavo Kukić, istaknuti sociolog i profesor

11
Radiosarajevo.ba
In memoriam: Preminuo Akademik Slavo Kukić, istaknuti sociolog i profesor
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Slavo Kukić

Doktor socioloških nauka i profesor Akademik Slavo Kukić preminuo je u subotu, 7. septembra 2024. godine.

Slavo Kukić je bio autor 18 knjiga - sedam udžbenika za srednje škole i fakultete, te 11 studija posvećenih analizi bh. društva i države. Autor je više od 100 naučnih radova. 

Radni vijek započeo je 1977. godine kao stručni suradnik u SO-e Posušje, potom kao rukovoditelj Marksističkog centra, a od 1980 godine je u obrazovanju – srednjem, a potom visokom. U Srednjoškolskom centru u Posušju je radio kao profesor, a zatim i kao direktor.

Velika sramota u BiH: Poslije rijeke Une, na meti je Sutjeska

Velika sramota u BiH: Poslije rijeke Une, na meti je Sutjeska

Sredinom 1987. godine je izabran na funkciju predsjednika Izvršnog odbora SO-e Posušje, a nakon toga, 1992. godine odlazi na Ekonomski fakultet u Mostaru, na kojem je u radnom odnosu bio do danas.

U zvanje docenta biran je 1987. godine, u zvanje izvanrednog profesora 1997, a u zvanje redovitog profesora 1999. godine.

U četiri mandata je prodekan za nastavu, u dva ciklusa voditelj poslijediplomskih magistarskih studija te u dva ciklusa voditelj poslijediplomskih specijalističkih studija.

Nastavu iz Sociologije, Metodologije, Ponašanja potrošača, ali i srodnih disciplina, izvodi na dodiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima više fakulteta u BiH i regiji – Agronomskom, Filozofskom, Medicinskom, te Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru, Ekonomskom i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Tuzli, Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, Filozofskom, Politehničkom, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu u Zenici, Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku...

Sam ili u koautorstvu Kukić potpisuje 32 knjige i studije, među njima devet sveučilišnih i tri srednjoškolska udžbenika. U svojstvu voditelja ili člana ekspertnog tima, potom, potpisuje i dvanaest projekata iz područja sociologije, politologije i ekonomije, a na jednom od njih, "Early Warning System in Bosnia and Herzegovina", radi u kontinuitetu pet godina. Na koncu, autor je preko 130 naučnih i stručnih radova, objavljenih u časopisima i zbornicima na više svjetskih jezika, te pedesetak recenzija i prikaza djela drugih autora.

Član je i većeg broja redakcija i uredništava časopisa i zbornika: Zbornik radova – Journal of Economy and Business (Mostar), Sociološki diskurs (Banja Luka), Tranzicija (Tuzla), Medijski dijalozi (Podgorica), a danas je suurednik časopisa Dijalog ANUBiH, te više organizacijskih odbora znanstvenih skupova i drugih odbora, a pod njegovim mentorstvom su urađene tri doktorske disertacije, pet magistarskih i šezdesetak diplomskih radova.

Akademik Kukić: Bošnjaci nisu krivi za stanje Hrvata u BiH

Akademik Kukić: Bošnjaci nisu krivi za stanje Hrvata u BiH

Kao ekspert Europske komisije je, prethodnih petnaestak godina, angažiran i na pitanjima razvoja lokalne samouprave, a čitav radni vijek angažiran je i u društvenom i gospodarskom životu BiH. Godine 2011. je bio i mandatar za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH.

Za dopisnog člana Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran 2012. godine, a za redovitog člana (akademika) 2018. godine.

Često je pisao za portal Radiosarajevo.ba, gdje je davao svoje aktuelne komentare na brojna politička zbivanja u našoj zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije