Meteorolozi i za danas izdali upozorenja: Negdje vrelina, a negdje grmljavinsko nevrijeme

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi i za danas izdali upozorenja: Negdje vrelina, a negdje grmljavinsko nevrijeme

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Lokalno su registrovani pljuskovi od područja Sarajeva prema sjeveru Hercegovine.

Meteorolozi su i za danas upalili "alarme", no, ovisno o regiji, danas se razlikuju po tome na šta upozoravaju.

Žuti meteoalarm zbog vrućine upaljen je za područja Mostara i Prijedora, s druge strane, žuti meteoalarm, zbog očekivanog grmljavinskog nevremena upaljen je za područja Sarajeva i Tuzle. Na području Trebinja, Foče i Višegrada na snazi je žuto upozorenje i zbog grmljavine i visokih temperatura.

Švedska najavila suđenje dvojici muškaraca zbog paljenja Kur'ana

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Sokolac 15; Drvar 16; Ivan Sedlo, Livno, Široki Brijeg i Srebrenica 17; Bihać, Bugojno, Jajce, Sanski Most i Sarajevo 19; Prijedor i Zenica 20; Banja Luka, Doboj i Tuzla 21; Bijeljina i Gradačac 22; Trebinje 23; Mostar i Neum 26°C.

Biometeorološka prognoza: Nestabilna atmosfera u većem dijelu zemlje uz pojačan osjet sparine uslovit će relativno nepovoljne biometeorološke prilike tokom dana. Pri tome će mirniji san i svježina kao posljedica pada temperature noću, povoljno djelovati i djelimično ublažiti negativne efekte pogoršanja. Promjenjivo vrijeme bi kod osjetljivih osoba moglo doprinijeti umoru te uzrokovati umjerene poteškoće poput glavobolje i lošije koncentracije. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju.

Neum jutros nije najtopliji grad u BiH, objavljena prognoza do kraja augusta: Stiže promjena vremena

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalno uz jači razvoj oblačnosti će biti pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje do 37°C. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 30°C.

U četvrtak, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, istočnim područjima Bosne i na jugu Hercegovine. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.

U petak, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 °C.

U subotu, sunčano uz malu oblačnost. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak