Memorijalni centar Sarajevo izdvojio preko 804.000 KM za postavljanje nišana poginulim borcima

2
Radiosarajevo.ba

Memorijalni centar Sarajevo je u 2024. godini izdvojio preko 804.000 KM za izgradnju i postavljanje nišana i spomen-ploča poginulim borcima, šehidima i umrlim veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata na području Kantona Sarajevo.

Ove godine planirana je izrada četiri para nišana šehidima, 315 pari nišana i 15 spomenika/nadgrobnih ploča umrlim borcima Armije RBiH, kao i izradu i postavljanje tri para nišana roditeljima šehida.

Pored ovoga, ove godine je ugovorena i zamjena u ranijim godinama postavljenih 20 pari sivih granitnih nišana bijelim mermernim na području Općine Trnovo, a koji zbog svog izgleda odudaraju od tipskih šehidskih nišana koji su bijele boje.

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

Prema riječima Edina Ćibe, rukovodioca Odsjeka za poslove izgradnje, uređenja i održavanja grobalja, spomen-obilježja i memorijalnih centara, zamjena sivih granitnih nišana dogovorena je na zahtjev porodica šehida iz Trnova, uz pribavljene saglasnosti samih članova porodica, kako bi se održala estetska i kulturna jedinstvenost nišana: "Ovi granitni nišani zbog boje ne odgovaraju estetikom, gubi se jednoobraznost šehidskih nišana i jednostavno taj materijal i ta boja nije u skladu sa tradicijom Bošnjaka", objasnio je Ćibo.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić je istaknuo da se tokom prethodnih godina uradilo dosta u pogledu postavljanja i ugradnje nišana ali i uređenja, održavanja mezarja šehida i poginulih boraca. Tako je u 2022. godini izdvojeno preko 735.000 KM, dok je u 2023. godini izdvajanje premašilo milion konvertibilnih maraka za postavljene nišana šehidima, poginulim borcima i veteranima, naveo je Kulanić.

Pored postavljanja novih nišana, poslovi uključuju zamjenu dotrajalih i napuknutih nišana, ispravljanje nakrivljenih nišana te radove na temeljima, što iziskuje evidentiranje i procjenu stanja svakog nišana pojedinačno, zahtijevajući visok nivo posvećenosti.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo, Ahmed Kulanić, naglašava da je Memorijalni centar Sarajevo, kao ustanova, usmjeren na očuvanje kako materijalnog naslijeđa tako i uspomene na naše heroje, šehide i poginule borce, ali i brige o svim veteranima.

"Naša misija je očuvanje kulture sjećanja, prepoznajući veličinu žrtve koju su šehidi podnijeli za državu i sve njene građane, ali isto tako i svi pripadnici Armije i MUP-a RBiH koji su branili našu jedinu domovinu. Njihova herojska djela su temelj naše slobode, a očuvanje sjećanja na njih je naša stalna obaveza, koja zahtijeva predanost i posvećenost. To je jedini način za uspješnu realizaciju svih naših aktivnosti. Radimo na tome da unaprijedimo sve segmente rada naše institucije i doprinosimo očuvanju trajnog sjećanja na našu prošlost i herojsku odbranu u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu", istakao je Kulanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak