"Stazom sjećanja 11.541" u Sarajevu: Par cipela simbolizira žrtvu opsade glavnog grada BiH

10
AA
"Stazom sjećanja 11.541" u Sarajevu: Par cipela simbolizira žrtvu opsade glavnog grada BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Cipele u sarajevskoj Ferhadiji kao simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva

Povodom obilježavanja Dana opsade Sarajeva – 5. aprila, a u okviru programa obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti Memorijalni centar Sarajevo provodi projekat "Stazom sjećanja". Projekat realizuju u saradnji sa Gradom Sarajevo.

Opsada Sarajeva najduža je opsada jednog grada u modernoj historiji ratovanja. U opsadi koja je trajala skoro četiri godine, tačnije 1.425 dana, agresor nije birao žrtvu. Ubijani su svi redom: muškarci, žene, stariji dok su čekali u redu za vodu, hranu...Ubijana su djeca dok su se igrala, ubijane su čitave porodice. Podjednako su ubijani građani svih nacionalnosti.

Ove godine, projektom "Stazom sjećanja", Memorijalni centar Sarajevo, 32. godišnjicu početka opsade Sarajeva želi obilježiti dostojanstveno i odati počast svim žrtvama opkoljenog Sarajeva, pokazati da ih se Sarajevo i Sarajlije sjećaju i da ih nikada zaboraviti neće. Ovim projektom se želi poslati poruka da je Sarajevo uvijek bio grad otpora i hrabrosti, suživota i tolerancije.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

U okviru obilježavanja Dana opsade Sarajeva predviđeno je postavljanje hiljada pari cipela na ulicama Sarajeva čime se simbolično želi prikazati broj izgubljenih života u najdužoj opsadi jednog grada od kraja drugog svjetskog rata.

"Projekat je pokrenut s ciljem dostojanstvenog obilježavanja 5. aprila - Dana početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Cilj i fokus ovog projekta je da na dostojanstven način odamo počast svim ubijenim građanima Sarajeva, ali i poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, koji su branili ovaj grad. Na ovaj način želimo pokazati jednu integralnu priču kada je riječ o opsadi grada, herojskom činu odbrane, ali i da se oda počast svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu", rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

"Stazom sjećanja 11.541...": Koraci ubijenih građana u sarajevskoj Ferhadiji

"Stazom sjećanja 11.541...": Koraci ubijenih građana u sarajevskoj Ferhadiji

Realizacija projekta traje od 5. marta do 5. aprila u okviru kojeg je planirana i postavka hiljada cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.

"U mjesec dana želimo da probudimo emociju i empatiju ljudi. Želimo da se prisjete svojih najbližih. Ovaj projekat je pokrenut s ciljem da se prisjetimo svih onih koji su ubijeni, kojih više nema pored nas. Želimo da kroz sjećanje na njih, vratimo i sjećanje na sve ono što smo proživjeli u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Cilj projekta je da prikupimo informacije o svim ljudima, ubijenim, poginulim u toku agresije", istakao je Kulanić.

Cilj je da građani u znak solidarnosti i na sjećanje prema žrtvama opsade doniraju cipele. Jedan par cipela simbolizira jednu žrtvu opsade.

"Mogu se uključiti svi građani Sarajeva, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Nema ograničenog broja kada je riječ o cipelama. Svaka cipela simbolizira jedan život, jednu osobu, jednu historiju. Ukoliko vam je unutar porodice ubijen neko, vi osjećate tu prazninu. Tu prazninu posebno osjećaju djeca poginulih porodica, šehida", rekao je Kulanić.

Cipele u sarajevskoj Ferhadiji kao simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Cipele u sarajevskoj Ferhadiji kao simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva

Građani cipele mogu donirati na 11 lokacija/punktova.

Nakon što se cipele prikupe, na Dan opsade Sarajeva, duž sredine trotoara kod Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, ulica Ferhadija i Sarači, do bine na Baščaršiji, bit će postavljena postavka - platno na kojem će biti postavljene cipele i table s informacijama o događajima i objektima od značaja tokom opsade Sarajeva.

"Staza sjećanja", cipele prikupljene tokom kampanje, bit će dio Memorijalne šume koja će biti izgrađena na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman kao jedinstveni spomenik svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH s područja KS.

Dakle, "Staza sjećanja" bit će uklopljena u ambijent Memorijalne šume i na taj način trajno sačuvana i pohranjena kao memorijalni spomenik sjećanja na ubijene opkoljenog Sarajeva.

"Postavka će svoje trajno mjesto, kao simbol opsade Sarajeva, biti postavljena unutar Memorijalne šume koju ćemo uskoro početi da gradimo na prostoru planine Igman. Cipele će biti sačuvane kao trajni spomenik opsadi glavnog grada", naglasio je Kulanić.

Smatra da je potrebno kontinuirano raditi na razvoju ovakvih ili sličnih projekata.

"Da te projekte prilagođavamo budućim generacijama. Da nastojimo da odgojimo generaciju kojoj se ovo neće ponoviti", dodao je Kulanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije