Mašić: Galić ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od države, 18. augusta mu ističe 'bolovanje'

3
Radiosarajevo.ba
Mašić: Galić ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od države, 18. augusta mu ističe 'bolovanje'

Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, komentariosao je komentarisao je rasprave u Vijeću ministara BiH o tome da li treba smijeniti ili razriješiti dužnosti Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e.

"Prvo, Zoran Galić je bjegunac od bosansko-hercegovačkog pravosuđa i osumnjičenik za teška krivična djela zbog kojih je i pobjegao u susjednu Hrvatsku kako bi izbjegao suočavanje sa pravdom u Bosni i Hercegovini. Kao takav ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od strane države već upravo sve suprotno tome", rekao je Damir Mašić.

Mašić je naveo da, kao drugo, Galić je u bjekstvu od 9. jula od kada je i na bolovanju koje mu ističe poslije 40 dana, tačnije 18. augusta, nakon čega bi Galić morao lično pred komisiju ukoliko bi želio produžiti bolovanje.

Šta je Sahmino pravilo?

"Obzirom da je i sam svjestan da bi tom prilikom bio uhapšen i priveden, izvjesnije je da se neće pojaviti nakon čega bi se i formalno-pravno mogao otpustiti iz službe i dobiti otkaz zbog teže povrede radnog odnosa - nedolaska na posao", naveo je Mašić. 

Ponovio je da bjegunac od bh. pravosuđa mora biti smijenjen s dužnosti.

Raspisana međunarodna potjernica za Zoranom Galićem

"Ko god se u Vijeću ministara BiH bude zalagao i glasao za razrješenje umjesto za smjenu, radi direktno protiv interesa države BiH jer razrješenjem mu se omogućavaju nezaslužene prenadležnosti u vidu isplate ogromne otpremnine i omogućava odlazak u penziju bez da se i pojavio u svojoj sopstvenoj zemlji, a da ne govorimo o izbjegavanju polaganja računa", istakao je Mašić. 

Zastupnik je naglasio da ministar Nenad Nešić ne govori istinu kada kaže da od Nezavisnog odbora nije dobio formalni prijedlog za smjenu.

"Bez obzira i na takav kilav Nezavisni odbor koji je očito pod političkim pritiskom i uticajem, oni su u svom dopisu ipak ostavili i više nego dovoljno prostora Vijeću ministara BiH da smijeni bjegunca Galića. Ako laže šija, ne laže vrat", zaključio je Damir Mašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak