Majke Srebrenice traže javno izvinjenje od Univerziteta u Beču zbog negiranja genocida

14
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice traže javno izvinjenje od Univerziteta u Beču zbog negiranja genocida

Na adresu portala Radiosarajevo.ba stiglo je pismo Udruženje građana Srebreničke majke koje je proslijedio član Međunarodnog stručnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada Esad Širbegović.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Švicarske organizacije "Survivants du génocide de 1995" i "Solidarité avec la Bosnie" su proslijedile pismo Majki Srebrenice Univerzitetu u Beču, u kojem se traži javno izvinjenje od Univerziteta. Pismo ističe da je Univerzitet u Beču bio umiješan u negiranje genocida, što je potvrđeno slučajem profesora Manoscheka. 

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Poštovani rektore Schütz,

Godine 1992. kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Međunarodna zajednica je uskratila Bosni i Hercegovini pravo na samoodbranu. Bosni je nametnut embargo na oružje. Kada su Bosanci uspjeli pružiti neki otpor, oni su razoružani od strane Međunarodne zajednice i obećana im je sigurnost u sigurnim zonama pod zaštitom trupa UN-a.

Unatoč navodnoj ulozi trupa UN-a u zaštiti prava Bosanaca na život, oni su završili masakrirani uz pomoć UN-a. Trupe UN-a čak su pomogle snagama Srba tako što su identificirale i odvojile muškarce od njihovih obitelji, olakšavajući njihovo pokolj. Pravo na život se nije primjenjivalo na Bosance.

Majke Srebrenice poručile Kajganiću i Lagumdžiji: 'Radite svoj posao ili časno podnesite ostavke'

Dostojanstvo je pravo osobe da bude cijenjena i poštovana zbog sebe same i da se tretira etički. Pravo na dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici je sada povrijeđeno od strane Univerziteta u Beču.

Vaš prethodnik, rektor Engl, obaviješten je od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada da je Sveučilište u Beču bilo umiješano u Bosanski Genocid. Međutim, odgovor koji je primljen od rektora Engla nije bio potpisan i nedostajala mu je osnovna etika pisanja pisama.

Zabrinjavajuće je da je Univerzitet u Beču napisao tako manjkav i uvredljiv dokument o najvećem zločinu - genocidu. To pismo nije samo bilo formalno uvredljivo, nego i činjenično pogrešno. Prema članku u austrijskom listu Falter, profesor Manoschek sada više ne smije predavati na Univerzitetu u Beču zbog negiranja genocida.

Majke Srebrenice traže reakciju Komšića i Bećirovića zbog poteza Željke Cvijanović

To pokazuje da je izjava bivšeg rektora Engla činjenično pogrešna, jer dokazuje da se negiranje genocida ranije predavalo na Sveučilištu u Beču.

Mislimo da se mora poštivati pravo na dostojanstvo bosanskog naroda. Stoga zahtijevamo javno izvinjenje Univerziteta u Beču žrtvama genocida u Srebrenici", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak