Majka Hatidža ukopana nedaleko od mezara jednog od najvećih gazija Podrinja

A. S.
Hatidža Mehmedović Điđa, srebrenička Majka, majka Almira i Azmira, žena Abdulaha, u srijedu je otišla na posljednji počinak. Podno šume u Bektićima, na porodičnom mezarju, u srebreničku zemlju spušten je njen tabut.

U Bektićima kod Sućeske, kako smo saznali, trenutno živi 40 porodica koje nakon genocida u Srebrenici zajedničkim snagama kreću u bolju budućnost. Mještani s kojima smo razgovarali kažu da je život težak. Najteže je zimi kada zna pasti i do metar snijega.

Dok smo bili na licu mjesta mještani su nam otkrili da je Majka Hatidža ukopana nedaleko od mezara Zulfe Tursunovića, kojeg Bosanci i Hercegovci pamte kao ratnog zamjenika Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice i čovjeka koji se najčešće spominje uz Orićevo ime. 

Tursunović, kojeg mnogi pamte po nadimku Tursun, jedan od najvećih gazija Podrinja, preminuo je od srčanog  udara 12. novembra 2010. u 80. godini života.  

On se među prvima vratio u Srebrenicu, i sve do smrti živio je u svojoj kući u Sućeskoj. Tursun će ostati kao jedna od najvećih legendi srednjeg toka rijeke Drine.

Za Zulfu se veže i primjer koji je pokazao prvih dana rata kada su mu pripadnici vojske RS iz Srebrenice i Milića poslali ultimatum da im preda oružje sa svojim borcima iz Sućeske.

Tada im je Tursun odgovorio da on njima šalje ultimatum da oni njemu predaju oružje, jer nemaju šanse u borbi protiv njegove jedinice. Tako se i desilo, agresorska vojska iz okolnih sela su ili pobjegli ili Tursunu predali oružje.

Svoja ratna sjećanja i svjedočenje, Tursun je iznio u filmu „Daleko je Tuzla“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak