Lokalni izbori 2024 | Fuad Abaspahić: "Želim da građani vide i žive novu realnost Vogošće"

0
Radiosarajevo.ba

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

U Općini Vogošća za poziciju načelnika se bore Migdad Hasanović iz Stranke Demokratske Akcije i Fuad Abaspahić ispred stranaka Trojke (NiP, SDP, NS).

Nevjerovatan nastup u poznatom kvizu: Ima 34.000 eura, ide na 14. pitanje, a najbolje tek slijedi

Na pitanja za naš portal je odgovarao kandidat iz redova Trojke Fuad Abaspahić. Njegove odgovore možete pročitati u nastavku.

Radiosarajevo.ba:Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Abaspahić: Za 20 godina iste neodgovorne vlasti mnogi naseljeni dijelovi naše općine imaju jedan ili nemaju nijedan park. Negdje imamo samo ono što se zove parkom ali nema nikakvu upotrebnu vrijednost. Nešto što je sasvim normalno u drugim općinama ne smije biti nedostupno našim ljudima. Općinu Vogošća moramo prilagoditi svim kategorijama društva, Općina smo u potpunosti neprilagođena osobama sa invaliditetom, rasvjeta u našoj Općini nije na zadovoljavajućem nivou. Imamo nešto što nazivamo trgom, ali suštinski to nije.

Ni 30 godina nakon rata nije oživljena kino-sala, sporadično možemo pogledati neki film. Moramo modernizirati administrativne prakse u Općini kao što je to slučaj u cijelom Kantonu Sarajevo. Ne smijemo dozvoliti da Vogošća bude spavaonica, moramo učiniti Vogošću mjestom po mjeri čovjeka, mjestom kojeg će građani ponosno isticati kao mjesto življenja, ugodnog življenja. U samom centru Vogošće građani se suočavaju sa nedostatkom parking prostora, to moramo regulisati na više načina, a primarni je izgradnja garažnih prostora.

Kulturni sadržaji u Vogošći svedeni su na minimum. Sport se pojavljuje u tragovima, često kao amaterski. Govorimo kako su sportisti i sportski klubovi najbolji ambasadori, ali davno su prošla vremena uspjeha naših klubova. Mnogo je toga što se može unaprijediti ukoliko imamo volju za radom.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Abaspahić: Mi govorimo o konkretnoj viziji i stvarnim projektima koje ćemo donijeti u Vogošću. Govorimo o svemu onome što će građanima olakšati i poboljšati život. Moramo planirati budućnost, a ne dozvoljavati da nam se ona dešava. Jako je teško mlade ljude zadržati u Vogošći kada im je centar glavnog grada jako blizu. Mi volimo govoriti o našim djelima i tu ću biti vrlo jasan. Kroz inicijative u Općinskom Vijeću kao Klub SDP-a predlagali smo mnoge projekte i inovacije kako bismo mladima olakšali život i ostavili ih u Vogošći.

Našom inicijativom osigurali smo mladima podršku za pokretanje start-up biznisa. Omogućili smo svojim djelovanjem besplatnu biblioteku za sve džake, učenike i studente. Mladima smo osigurali podršku u prijeko potrebnoj prekvalifikaciji za rad. Moramo raditi na digitalizaciji javne uprave i prilagoditi je današnjem vremenu. Moramo imati stvarnu strategiju za razvoj naše Općine. Penzioneri nisu i ne smiju biti socijalni slučaj.

Govorimo o ljudima koji su svojim radom zaslužili da uživaju u mirovini. Kvalitetniji društveni sadržaji ključni su za zdravo starenje. Mi to nemamo, ili imamo u tragovima. O svakom našem čovjeku moramo se brinuti na jednak način. Našu javnu infrastrukturu nismo prilagodili osobama treće životne dobi. Žalosno je da naša zgrada Općine nema lift, a sve potrebne dozvole i novac imamo. To je klasičan primjer nemara

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Abaspahić: Kroz saradnju sa višim nivoima vlasti ćemo mnogo bolje povezati Vogošću s centrom Sarajeva. Ono što su nekada govorili da je nezamislivo, trolejbus koji će voziti za Vogošću, tunel Kobilja Glava, autobusi koji voze od centra Sarajeva do Vogošće cijelu noć SDP je ostvario ili započeo. Za sve ono što nam se 20 godina aktuelne vlasti govori da je nezamislivo moramo se dobro zapitati da li smo spremni vrijedno raditi da se to ostvari.

Godinama sam u realnom sektoru, godinama sam privrednik i znam da uz kvalitetan rad, volju i želju možemo riješiti sve probleme s kojima se suočavamo. Vrijeme je da Vogošća opet postane centar industrije i razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, sramotno je da ovakav potencijal propada.

Mislim da ukoliko vođenju Općine pristupimo hrabro i odgovorno možemo iskoristiti puni potencijal Vogošće u svakom smislu, od ekonomskog, infrastrukturnog, kulturnog, sportskog i društvenog napretka, napraviti mjesto na kojem će mladi ljudi dolaziti, odgajati svoju djecu, stvarati porodice i Vogošću zvati svojom.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Abaspahić: Moja poruka glasačima je da odgovorno pristupe glasanju 6. oktobra, da odgovorno razmisle o svojoj budućnosti i da konačno sebe stave u prvi plan. Dužnost načelnika je da im omogući sve uslove za kvalitetan i prosperitetan život. Želim da građani u što većem broju izađu na izbore, glasaju i pokažu da ova Općina može mnogo bolje. Vrijeme je za promjenu i liderstvo koje sluša građane i radi za njihov bolji život.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Abaspahić: Želim da građani vide i žive novu realnost Vogošće, zasnovanu na povjerenju i zajedničkom radu. Očekujem da ćemo početi raditi na realizaciji prioritetnih projekata koji su dugo zanemarivani, poput poboljšanja infrastrukture, podrške privredi i unaprjeđenja javnih usluga.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Vogošća će biti mjesto u koje će mladi dolaziti i koje će im nuditi mogućnosti za lični i društveni razvoj. Moj fokus će biti na tome da ispunim data obećanja i da u saradnji s građanima, privrednicima i višim nivoima vlasti gradimo bolju Vogošću

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak