Lokalni izbori 2024 | Enes Kazić: 'Trenutna vlast nema ideje i služi sama sebi'

3
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Enes Kazić: 'Trenutna vlast nema ideje i služi sama sebi'

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području općine Hadžići građani mogu birati između pet kandidata za načelnika: Eldar Čomor – Stranka demokratske akcije (SDA), Sabahudin Kazić – nezavisni kandidat, Enes Kazić – Narod i pravda (NiP), Jazid Bajrić - Naše stranke i Socijaldemokratske partija BiH (SDP) i Adis Merdanović - Naprijed BIH.

Vanredni izbori u Podgorici i Kotoru: Najniža izlaznost u proteklih deset godina

O svojoj kandidaturi za portal Radiosarajevo.ba govorio je Enes Kazić (Narod i Pravda).

Gospodinu Kaziću smo, kao i svim ostalim kandidatima, postavili sljedeća pitanja:

- Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

- Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

- Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

- Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

- Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite? 

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Odgovor kandidata Enesa Kazića prenosimo u cijelosti:

"Puno je problema u Hadžićima ali pokušat ću da obuhvatimo makar jedan dio:

- Neravnomjeran razvoj općini tako da su određeni dijelovi ostali pasivni i zbog potreba prisilili građane da napuštaju svoje domove a to se najviše odnosi na Tarčin i Pazarić.

- Nedostatak potrebnih sadržaja za djecu i mlade i druge kategorije građana (vrtići, dvorane, bazen, sportski tereni Kasarna Žunovnica, zelena Pijaca, dom za zdravo starenje i puno toga još).

- Obezbijediti svim građanima osnovnu komunalnu infrastrukturu (vođa, kanalizacija, putna infrastruktura, rasvjeta, kante za smeće, prijevoz, dječja i sportska igrališta).

Moja okosnica je vratiti dostojanstvo građanima, stvoriti uvjete života kakve imaju većina građana u Kantonu Sarajevo.

Počela predizborna kampanja: NiP počeo sa predstavljanjem svojih kandidata u Bihaću

Vrijeme u našoj općini je već duži period stalo, trenutna vlast nema ideje, viziju i služi sama sebi, potrebno je depolitizirati lokalnu zajednicu, politike udaljiti i općinu vratiti građanima.

- Osnivanje centra za razvoj poduzetništva mladih, izrada strategije za mlađe i uraditi reformu obrazovanja kako bi mladi sticali znanja za zapošljavanja u privrednim subjektima koji egzistiraju na našoj općini (prehrambena industrija, namjenska industrija, poljoprivreda, turizam).

Ja nemam čarobni štapić niti ćemo izmišljati toplu vodu, zajedno sa svojim timom zagrnuti rukave, prihvatiti se posla, praviti projekte jer to sad nemamo, otići do naše Ilidže i vidjeti kako to rade ozbiljni načelnici i zajedno sa drugim nivoima vlasti povesti naše Hadžiće u snažan razvoj jer građani Hadžića zaslužuju mnogo bolje."

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Hoćete li glasati na ovogodišnjim izborima?

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak