Lokalni izbori 2024 | Eldar Čomor: Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost, imamo konkretne projekte

5
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Eldar Čomor: Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost, imamo konkretne projekte

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području općine Hadžići građani mogu birati između pet kandidata za načelnika: Eldar Čomor – Stranka demokratske akcije (SDA), Sabahudin Kazić – nezavisni kandidat, Enes Kazić – Narod i pravda (NiP), Jazid Bajrić - Naše stranke i Socijaldemokratske partija BiH (SDP) i Adis Merdanović - Naprijed BIH.

Preživjele žrtve genocida poslali poruku Schmidtu: Odustanite od svjedočenja u Strazburu!

O svojoj kandidaturi za portal Radiosarajevo.ba govorio je Eldar Čomor (Stranka demokratske akcije).

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Čomor: U Hadžićima kao i u dobrom dijelu lokalnih zajednica, u proteklom periodu, zbog relativno lošeg odnosa viših nivoa vlasti (Kanton KS, FBiH), najviše se generišu problemi koji su u nadležnosti ovih nivoa vlasti.

Osoba sam koja je često među svojim narodom i svojim sugrađanima. I moram istaći da na osnovu informacija koje sam dobio u razgovorima s građanima, privrednicima, mladima i različitim organizacijama, ti problemi, odnose se na nekoliko ključnih područja. Prvo, postoji potreba za dodatnim parking prostorima u urbanim dijelovima, kao i osiguravanje vrtića za djecu u Tarčinu i Pazariću. Voda je nulti prioritet, te ćemo strateški pristupiti njegovom rješavanju. Pored toga, nastavit ćemo podržavati privredni razvoj, što će otvoriti mogućnosti za nove projekte u obrazovanju, kulturi, sportu i rekreaciji.

Lokalni izbori 2024 | Koalicija za Mostar uputila poziv: 'Podržimo onog ko osvoji najviše glasova'

Jedan od glavnih zahtjeva građana je bolja komunikacija s općinskom administracijom. Planiramo dva ključna projekta u tom pravcu: uspostavu Dispečerskog centra za održavanje puteva, kao i izradu aplikacije CITY FIX HADŽIĆI za prijavu kvarova i brže rješavanje problema. Time ćemo omogućiti efikasniju komunikaciju i bržu reakciju na potrebe građana.

Također, problem prijevoza i zdravstvene zaštite, koji su u nadležnosti viših nivoa vlasti, ostaju prioriteti. Općina će nastaviti pružati podršku i dodatno financirati projekte u ovim sektorima kako bi se poboljšali uslovi života za sve stanovnike Hadžića.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Čomor: Okosnica mog izbornog programa je završavanje započetih projekata i pokretanje novih, uz moderan pristup i komunikaciju s građanima, te kako smo kroz naš program istakli, početak novog investicionog ciklusa. Vjerujem da sve to moramo raditi brže i efikasnije. Program koji nudim bazira se na 'Viziji 4+', koja uključuje prilagodbu općinske uprave potrebama građana, daljnji razvoj privrede, poljoprivrede i stambene izgradnje, te snažan fokus na turizam kroz izradu akcionog plana do 2032. godine.

Za mlade, prioritet je jačanje njihovog položaja u zajednici kroz implementaciju Strategije prema mladima Općine Hadžići. To uključuje unapređenje obrazovnih, kulturnih, sportskih i rekreativnih uslova, kao i izgradnju modernih sportskih centara u Tarčinu i Pazariću, koji će postati mjesta okupljanja za sve generacije.

Što se tiče penzionera, planiramo izgraditi posebne kutke za naše najstarije građane, gdje će se kroz razne sadržaje, zabavu i kulturne sadržaje moći družiti, te tako osigurati zdravo i aktivno starenje. Također, fokus nam je i na proširenju postojećih kapaciteta i sadržaja u prostorijama udruženja penzionera. Naš cilj je da naši očevi i majke dobiju jedan moderan i funkcionalan Centar za sve neophodne aktivnosti, gdje će imati priliku da se povezuju, druže i učestvuju u različitim aktivnostima koje će im omogućiti kvalitetan i dostojanstven život.

SDA, DF, SBiH i NES: Pozivamo Nedžada Koldžu da se povuče u korist kandidata Muamera Bandića

Program se temelji na očuvanju našeg identiteta, uz poseban fokus na zaštitu i podršku boračkoj populaciji, kao i očuvanje kulturne baštine kroz projekte poput osnivanja Centra za kulturu i Zavičajnog muzeja.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Čomor: Ako pobijedim, rješavanje ključnih izazova poput zagađenja, bijele kuge i zagušenja saobraćaja biće prioriteti našeg djelovanja. Kada je u pitanju zagađenje, planiramo implementirati projekte zaštite okoliša (KEAP, LEAP), uključujući unapređenje komunalne infrastrukture, izgradnju novih i uređenje postojećih parkova, te veću podršku uvođenju ekoloških rješenja za grijanje i energiju u domaćinstvima i privredi. Također, planiramo i aktivno podsticati recikliranje i ekološku svijest građana kroz obrazovne kampanje.

Što se tiče bijele kuge, naš cilj je poticati mlade porodice na ostanak i život u našoj općini kroz konkretne mjere poput stambenih subvencija, podrške pri zapošljavanju, te poboljšanje uslova za obrazovanje i zdravstvo. Planiramo osigurati i izgraditi nove vrtiće, te proširiti kapacitete vrtića i škola, ali i uvesti dodatne olakšice za roditelje kako bi lakše uskladili posao i porodične obaveze. Porodica je temelj društva, a i sam sam roditelj troje djece, znam sa kakvim se izazovima bore roditelji, porodica će nam biti u najvećem fokusu. Napraviti ćemo Hadžiće da imaju sve neophodne sadržaje kako bi roditelji, djeca i mladi imali što više kvalitetnih kulturnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja.

Zagušenje saobraćaja ćemo rješavati kroz unapređenje i proširenje postojeće saobraćajne infrastrukture, uvođenje alternativnih puteva i bolje organizacije javnog prevoza (sa većim nivoima vlasti). Posebno ćemo se fokusirati na razvoj biciklističkih i pješačkih staza, kao i izgradnju novih parking prostora u urbanim područjima. Sve ove mjere usmjerene su na stvaranje održive i moderne općine, koja odgovara na potrebe građana i prilagođava se novim izazovima.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Čomor: Moja glavna poruka glasačima je jasna: zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas. Kroz konkretne projekte i modernizaciju naše općine, radit ćemo na rješavanju stvarnih problema s kojima se suočavamo – od unapređenja infrastrukture i zaštite okoliša, do podrške mladima, porodicama i penzionerima. Vaš glas je ključan za nastavak razvoja, jer vjerujem da brže, efikasnije i odgovornije vođenje može donijeti kvalitetniji život za sve građane Hadžića. Pokažimo da se zajedno može više!

Radit ćemo zajedno za čast naših očeva i majki, za budućnost naše djece, za Općinu kakvu volimo na svakom njenom pedlju, za još bolji i još jači razvoj Općine Hadžići. Ovo je šansa moje generacije i mlađih generacija da napravimo lokalnu zajednicu koja će biti na ponos svih nas.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Čomor: Ako Bog da biće pobjeda, a nakon završetka mog prvog mandata, volio bih vidjeti Općinu Hadžići kao modernu, prosperitetnu i održivu zajednicu koja sluša i ispunjava potrebe svojih građana. Zamislite općinu sa unaprijeđenom infrastrukturom, čistim i uređenim okolišem, funkcionalnim saobraćajnim rješenjima, te novim parkovima i sportskim centrima. Želim da Hadžići budu mjesto gdje mladi imaju prilike za zapošljavanje i razvoj, gdje se porodice osjećaju podržano kroz bolje uslove za obrazovanje i zdravstvo, a penzioneri imaju prostor za dostojanstveno i aktivno starenje. Kroz transparentno i odgovorno vođenje, stvorit ćemo općinu na koju svi možemo biti ponosni.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Hoćete li glasati na ovogodišnjim izborima?

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak