Lokalni izbori 2024 | Afan Kalamujić: Novo Sarajevo vidim kao mjesto inovacija i mladosti

3
Radiosarajevo.ba

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Novo Sarajevo za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica, ispred stranaka Trojke (SDP, NiP, NS), Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed, Muamer Bandić ispred Stranke za BiH i Afan Kalamujić iz stranke za Nove generacije.

Iran prvi put koristio hipersonične rakete? Pogledajte zašto su one posebno opasne

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo Afan Kalamujić, koji se kandidovao ispred stranke za Nove generacije.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Lokalni izbori 2024 | Nedžad Koldžo: Moja politika je uvijek donosila pobjede

Kalamujić: Obzirom na to da preko 20 godina živim u općini Novo Sarajevo, nekada ranije Čengić Vili 1, a danas Pofalićima, imam priliku uvjeriti se u svakodnevne probleme sa kojima se susreću svi građani i građanke naše općine.

Neki od najvećih problema koje sam detektovao su problem saobraćajnih gužvi i parking, higijene, administracije te opće kvalitete života – sadržaja za penzionere, mlade, izgradnja vrtića i mnogo toga još do sitnih svakodnevnih problema poput rupa na cestama i javne rasvjete.

Istu ću uraditi kroz niz mjera poput:

1. Dodatnog kapacitiranja JP ONSA kako bi bolje pokrili čistoću i javnu rasvjetu. Trenutna statistika pokazuje pokrivenost naše općine ispod 50% i to se mora hitno riješiti.

2. Saobraćajne gužve i parking ćemo jednim dijelom riješiti dogradnjom i proširenjem postojeće cestovne infrastrukture te izgradnjom podzemnih garaža.

3. Administraciju ćemo riješiti ubrzanom digitalizacijom usluga koje općina pruža građanima.

4. Ostalo ćemo pokriti sanacijom i uređenjem zelenih površina, uvođenjem besplatnih izleta i kulturnih sadržaja za penzionere, subvencija za članstvo i sportskim klubovima i kulturno umjetničkim društvima.

Pripremio sam u skladu sa svim detektovanim problemima programe i mjere kako bi moje komšije imale prepoznatljivo poboljšanje kvalitete života, a u okvirima nadležnosti lokalne zajednice.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Kalamujić: Nakon razgovora s komšijama, poslovnom zajednicom i različitim udruženjima koja djeluju na području općine Novo Sarajevo, te uvida u svakodnevne izazove, pripremio sam četverogodišnji plan aktivnosti sa nizom ključnih projekata. Ideja je da paralelno s početkom mandata otvorim stalni dijalog s građanima kako bismo unaprijedili mjere i prilagodili ih zajedno.

Evo nekih od ključnih projekata:

1. Izgradnja podzemnih garaža u Hrasnom (Loris 1), Kovačićima, u ulici Azize Šaćirbegović i ulici Envera Šehovića kako bismo značajno poboljšali situaciju s parkiranjem. Također, planiram pokrenuti procese za izgradnju ceste na Južnoj longitudinali, dijelu Sjeverne longitudinale, te ceste od Fabrike duhana do Hotela Grand.

2. Digitalizacija usluga i servisa koje općina pruža građanima. U prvoj fazi omogućit ćemo izdavanje dokumenata poput rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu, dok će u narednim fazama usluge obuhvatiti i građevinske dozvole i druge dokumente. Uvest ćemo digitalne forume za građane kako bi mogli iznositi svoje primjedbe i pratiti rješavanje prijava.

3. Poboljšanje kvalitete života za sve:

  • Podrška centrima za zdravo starenje uz proširenje broja istih, s organiziranjem besplatnih izleta i kulturnih sadržaja za penzionere.
  • Besplatni programi fitnessa na otvorenom i centri za zdrav život uz besplatne programe za sve.
  • Subvencija članarina za sportske škole i kulturno-umjetnička društva za djecu i mlade kako bismo promicali zdrave navike.
  • Izgradnja južne tribine i obnova fasade sjeverne tribine stadiona Grbavica.
  • Povezivanje Centra za mlade Grbavica s institucijama kulture Kantona Sarajevo uz mogućnost stacioniranja MESS-a u te prostore.
  • Rekonstrukcija i izgradnja dječjih igrališta prema najvišim standardima, te obnova zapuštenih sportskih terena.
  • Izgradnja vrtića na Grbavici i Velešićima, osnovne škole u Pofalićima, rekonstrukciju igrališta Srednje strukovne škole i Centra Vladimir Nazor.

  • Utopljavanje fasada škola i ugradnja solarnih panela radi veće proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
  • Online registracija obrta i pravnih lica u 48 sati uz 50% manje troškove.
  • Oslobađanje od komunalne takse i pružanje besplatne pravne pomoći malim privrednicima.
  • Razvoj digitalnih vodiča i alata za nove poduzetnike kako bi lakše snalazili u pravnim, poreznim i finansijskim aspektima poslovanja.
  • Organizacija kvartalnih seminara i radionica za nove poduzetnike s ciljem umrežavanja i mentorstva od strane iskusnih biznismena.
  • Podrška porodicama branilaca te projekti kulture sjećanja.

4. Pametna infrastruktura:

  • Postavljanje 500 pametnih LED svjetiljki koje smanjuju potrošnju energije za 60%.
  • Implementacija aplikacije za pametno parkiranje koja omogućava građanima da lako pronađu i plate parking u realnom vremenu. Instalacija Wi-Fi pristupnih tačaka na ključnim javnim lokacijama, uključujući parkove i glavne ulice.
  • Rekonstrukcija Trga žrtava genocida u Srebrenici ispred Centralne željezničke stanice te uređenje parka Hum.
  • Plan i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima koja nemaju adekvatno rješenje.
  • Pokrivanje rasvjetom i video nadzorom cijele općine, s posebnim naglaskom na lokacije koje su trenutno slabo pokrivene te raskrsnice s visokim brojem saobraćajnih nesreća.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Kalamujić: Što se tiče zagađenja ima nekoliko mjera koje bih proveo na nivou naše zajednice:

  • Uz saradnju sa višim nivoima vlasti jer znam da imamo takve programe, podršku zamjene ložišta na čvrsta goriva.
  • Širenje staza i ostava za bicikla.
  • Širenje parkova i zelenih površina gdje god je to moguće.
  • Utopljavanje javnih objekata te postavljanje solarnih panela kako bi smanjili potrošnju energije i povećali snabdijevanje istom iz obnovljivih izvora energije.

Što se tiče bijele kuge, to je široko društveno pitanje i treba mu prići sistemski. Ovo bi također probali rješavati kroz niz mjera:

  • Veća jednokratna pomoć za porodilje.
  • Subvencija najma stanova i izgradnja povoljnijih stanova za mlade.
  • Pomoć u osnivanju obrta i biznisa.

Privlačenjem mladih ljudi i uz porast kvalitete života sigurno bismo postigli općinu po mjeri porodice.

Zagušenje saobraćaja, koliko je u nadležnosti općini te u saradnji s višim nivoima vlasti bi probali smanjiti kroz spajanje Južne longitudinale, izgradnja dijela Sjeverne longitudinale te širenje pratećih cesta, smatram da bi donekle unaprijedili situaciju.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša poruka glasačima?

Kalamujić: U ovom momentu građani trebaju znati da mogu računati na moju posvećenost i radnu etiku, jer predanost i stalni rad su principi prema kojima funkcionišem.

Moje znanje nije samo teorijsko, već je duboko ukorijenjeno u praktičnom radu i stvarnim izazovima s kojima sam se suočavao i na kojima sam radio.

Uvijek ću se ophoditi prema svakom zadatku tako da mu pristupim s punom pažnjom i odgovornošću, osiguravajući da svi projekti budu završeni na najvišim standardima.

Mogu da garantujem otvorenost i transparentnost u svom radu. Namjera mi je, ne samo da budem odgovoran, već i da budem proaktivan u komunikaciji s građanima. Građani su ti koji me biraju i oni su ti koje moramo pažljivo slušati i raditi na tome da rješavamo, one za njih, krucijalne stvari. Njihovi prijedlozi, komentari i zabrinutosti, moraju biti vodilja u radu svakog načelnika.

Posvećenost radu i želja za stalnim unapređenjem, kao i namjera da stvorim transparentan, odgovoran i efikasan način upravljanja koji će osigurati da svaka odluka i akcija bude u najboljem interesu svih građana i građanki, je ono što mogu ponuditi.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Kalamujić: Svi projekti iz programa će biti rangirani po ročnosti te ću pokrenuti nekoliko procesa istovremeno. To će omogućiti da većinu ili sve predviđeno programom, a što je u rukama načelnika i opštinskog vijeća bude i realizovano.

Vjerujem da će naša Općina postati dijelom novog centra grada i Kantona te biti prepoznatljivo kao mjesto inovacija i mladosti.

Na kraju, sigurno ne želim obećavati projekte koji zvuče lijepo i populistički, već sam u svoj četverogodišnji plan stavio one na kojima predano želim i mogu raditi.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak