Lidija Bradara pomilovala Ivana Miškića koji je pijan skrivio udes u kojem su poginule dvije osobe

27
Radiosarajevo.ba
Lidija Bradara pomilovala Ivana Miškića koji je pijan skrivio udes u kojem su poginule dvije osobe

Predsjednica Federacije Lidija Bradara pomilovala je Ivana Miškića, mladića iz Tomislavgrada koji je, vozeći pod utjecajem alkohola, u martu 2022. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe – dvadesetogodišnja Jasmina Selimović i tridesetogodišnji Mustafa Tiro.

"Usvaja se zamolba za pomilovanje osuđenoj osobi:

-Miškić Ivan, sin Dražana i majke Monike (...). Presudom Kantonalnog suda Livno broj 10 0 K 005681 23 K od 15.02.2023. godine, za krivično djelo "Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa" iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. KZ F BiH, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci.

Bravo: Sjajni Damir Džumhur osvojio 28. titulu u karijeri

Da se djelomično oslobodi od izdržavanja kazne zatvora za period u trajanju od 4 (četiri) mjeseca", navedeno je u odluci Lidije Bradara koja je objavljena u posljednjem broju Službenih novina Federacije BiH, piše portal Istraga.

Dakle, predsjednica Federacije je za četiri mjeseca skratila izrdžavanje ionako mizerne kazne (godinu i po zatvora) koju je Kantonalni sud u Livnu izrekao Ivanu Miškiću koji je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, a jedna teško povrijeđena.

Miškić je proglašen krivim zbog toga što je 12. marta 2022. godine, u tri sata ujutro, upravljajući automobilom Mercedes 204 u mjestu Sarajlije kod Tomislavgrada ne pridržavajući se prometnih propisa, ugrozio javni promet i doveo u opasnost živote ljudi, prouzročivši smrt dvije osobe.

"Dolaskom na raskrsnicu, na kojoj se nalazi znak STOP, Miškić se, naime nije zaustavio kako bi propustio drugi vozilo, automobil Golf koje se kretalo iz smjera Mokronoge prema Oplečanima, a kojim je upravljala Jasmina Selimović (20) i u kojem su se nalazili Mustafa Tiro (30) i Anida Dilaver (20), svi iz Tomislavgrada. Usljed sudara, došlo je do zanošenja Golfa i promjene smjera, nakon čega se automobil zabija u ćošak štale prekoputa raskrsnice. Na licu mjesta su smrtno stradali Selimović i Tiro, dok je Dilaver kolima Hitne pomoći prevezena u SKB Mostar i gdje su joj konstatirane teške tjelesne ozljede. Nakon uviđaja, Miškiću je utvrđena koncentracija alkohola u krvi od 1,85 promila alkohola u krvi", navelo je Tužilaštvo  u činjeničnom opisu tokom vođenja krivičnog postupka protiv Miškića.

Kantonalni sud je utvrdio da je Miškić kriv te mu je u februaru 2023. godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci, što je, ako se uzmu u obzir druge izrečene kazne sa sličnim okolnostima, mizerna kazna. No, i to je. očito, bilo mnogo za Ivana Miškića ja zatražio pomilovanje. Predsjednica Federacije Lidija Bradara (HDZ) uvažila je njegovu žalbu i smanjila mu izdržavanje kazne za četiri mjeseca. Sve druge molbe Bradara je odbila, piše Istraga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (27)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak