Krišto razgovarala i sa ambasadorom Murphyjem, na sastanku bio i Daniel Koski

0
Radiosarajevo.ba
Krišto razgovarala i sa ambasadorom Murphyjem, na sastanku bio i Daniel Koski

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas, 11. septembra, u Sarajevu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaelom Murphyjem.

Na današnjem susretu, u delegaciji ambasadora Murphyja bio je i novi zamjenik šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Daniel Koski.

Krišto je na početku odala čast današnjem danu kada se obilježava 23. godišnjica stravičnog terorističkog napada, koji je 11. septembra 2001. zgrozio svijet i skrenuo pozornost na važnost zajedničke, globalne ujedinjenosti u borbi protiv radikalizma i terorizma.

Edin Džeko oštro reagovao prema navijaču: "Misliš da si smiješan?"

Predsjedavajuća je pozdravila kontinuitet i snažan interes američke administracije prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebice prema BiH. Kazala je kako snažna potpora SAD-a ulasku Bosne i Hercegovine i država Zapadnog Balkana u Europsku uniju predstavlja garanciju za mir i sigurnost u regiji.

U tom ozračju zahvalila je na dosadašnjoj potpori i pomoći reformskim naporima Bosne i Hercegovine na putu k europskim integracijama, borbi protiv korupcije, uspostavi vladavine prava te medijaciji u pregovorima o reformi Izbornog zakona.  Izrazila je očekivanja za nastavak proaktivne uloge SAD-a i potporu u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Murphy je istaknuo da SAD ostaje snažno posvećen očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciju u zemlji, regiji i Europi te zajedničkim aktivnostima za ubrzanje nužnih reformi, posebno reforme izbornog zakonodavstva u procesu europskih integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak