Luigi Soreca i Borjana Krišto imali prvi sastanak: Prva žena Vijeća ministara dobila jasne poruke

4
Radiosarajevo.ba
Luigi Soreca i Borjana Krišto imali prvi sastanak: Prva žena Vijeća ministara dobila jasne poruke
Foto: X.com / Borjana Krišto i Luigi Soreca

Novoimenovani ambasador Europske unije u Bosni i Hercegovini italijanski diplomata Luigi Soreca imao je danas, 11. septembra, kako je istaknuo "prvi sastanak" s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Soreca je otkrio više detalja ovog sastanka, koji je ocijenio dobrim. Istaknuo je kako se zahvalio predsjedavajućoj što je "gurala" reforme koje su omogućile našoj zemlji da dobije zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa EU.

"I stoga je upravo sada važan trenutak da se ne propuste dostupne mogućnosti za dalji napredak na EU putu", poručio joj je Soreca.

Nermin Nikšić: Znate li zašto premijeri SDA nisu dali ime nijednom tunelu i mostu?

Nermin Nikšić: Znate li zašto premijeri SDA nisu dali ime nijednom tunelu i mostu?

Potom je bio iznimno precizan, navodeći da postoje reforme koje BiH hitno treba usvojiti

"To uključuje zakon o sudovima, sveobuhvatni zakon o VSTV-u, zakon o zaštiti ličnih podataka  te zakon o graničnoj kontroli. BiH također treba imenovati glavnog pregovarača i pregovarački tim, te finalizirati Državni program za usvajanje pravne stečevine EU."

Razgovarali smo, dalje je otkrio prvi čovjek EU delegacije u našoj domovini, i o Planu rasta koji je, on je stava, "prava prilika za transformaciju ekonomije BiH na bolje privlačenje investicija". BiH se  također mora brzo dogovoriti oko liste reformi, koja bi, ako je odobri Komisija EU, oslobodila sredstva iz Instrumenta za reforme i rast.

"EU je jasno stavila do znanja da je proširenje prioritet. Vrata članstva u EU za BiH su otvorena. Da bi krenule naprijed, vlasti BiH, s Vijećem ministara na čelu, moraju ponovo nastojati da se uskladiti s kriterijima za pristupanje EU. Delegacija EU nastavit će pružati svu potrebnu podršku", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije