Krišto: Rezultati su pokazali da smo ustrajni na putu ka EU, trebamo ubrzati reforme u ovim sferama

3
Radiosarajevo.ba
Krišto: Rezultati su pokazali da smo ustrajni na putu ka EU, trebamo ubrzati reforme u ovim sferama
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ministarska konferencija

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto otvorila je danas u Sarajevu ministarsku konferenciju o temi pregovora o pristupanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji (pregovaračko poglavlje 23 - pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava).

U obraćanju, predsjedateljica Krišto je istakla kako je najveći motiv današnje konferencije i zajednički cilj svih država sudionica punopravno članstvo u EU-u. Kazala je kako je ova konferencija prilika da se još jednom potvrdi odlučnost i volja Bosne i Hercegovine da uspješno i službeno otvori pregovore čime će se stvoriti snažan temelj za budućnost u Europskoj uniji.

Dodala je da je činjenica da smo u različitim pripremnim fazama za ostvarenje tog cilja, s izuzetkom RH koja je punopravna članica EU-a od 2013. godine, a čije će iskustvo u pregovaračkom procesu biti od pomoći našoj zemlji i u narednom razdoblju. Krišto je također imala potrebu da iskaže zahvalnost Vladi R. Hrvatske, posebice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, na kontinuiranoj potpori na europskom putu BiH.

Ovako je izgledala jahta u vlasništvu tajkuna iz Bosne i Hercegovine koja je izgorjela u Makarskoj

Ovako je izgledala jahta u vlasništvu tajkuna iz Bosne i Hercegovine koja je izgorjela u Makarskoj

"Želim vas uvjeriti da je ovo Vijeće ministara opredijeljeno ustrajati na našem europskom putu, unatoč svim problemima kojima smo izloženi, jer rezultati koje smo ostvarili u ovom mandatu to neupitno potvrđuju, ali smo svjesni da reforme trebamo ubrzati u svim sferama društvenog života, posebno u sferi pravosuđa i borbe protiv korupcije i općenito na području vladavine prava", kazala je predsjedateljica Krišto.

Istakla je i poseban položaj Bosne i Hercegovine u odnosu na države iz regije, s obzirom na ustavno-pravni ustroj, višenacionalnu strukturu koju čine pripadnici tri konstitutivna naroda i drugi građani te da istovremeno moramo osigurati i zaštitu pojedinačnih prava svakog građanina, ali jednako tako i zaštitu kolektivnih prava svakog od tri konstitutivna naroda. Rekla je da je stoga vrlo važno da načelo konstitutivnosti, kao ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti konstitutivnih naroda, koje zabranjuje dominaciju u strukturama vlasti jednog ili dva naroda, bude dosljedno operacionalizirano u sve tri grane vlasti - zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj.

"U tom smislu, ustrajat ćemo na snažnoj odlučnosti u ispunjavanju preostalih obveza, poput reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva provedbu presuda domaćih i međunarodnih sudova, legitimnog političkog predstavljanja i otklanjanja svih oblika diskriminacije, jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i implementaciju svih preporuka EK, kao i implementaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) - rekla je predsjedateljica Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije