Konaković u Bugarskoj: Održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Bugarske - Nikolayem Milkovim

0
Radiosarajevo.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj gdje se danas, 12. aprila 2023. godine, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim, a nakon sastanka dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Konakovićem.

Milkov je kazao da Republika Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu - prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu naše države uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unaprijeđenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet - pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva

Ministar Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine, te tako ostala zapisana u knjigama naše svijetle historije kao veliki prijatelj države. 

Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dvije zemlje, te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Biznis Forumu i Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru koji će se održati u maju mjesecu. 

Konaković u posjeti 'Ginexu': Namjenska industrija jedan od većih potencijala BiH

Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

U nastavku dana ministar Konaković će se sastati i sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.

Elmedin Konaković: Ulazak u NATO i stabilnost u regionu prioritet vanjske politike BiH

U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi, navedeno je u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak