Konaković iz Berlina: 'Annalena Baerbock ima važnu poruku za Dodika i sve kočničare na EU putu BiH'

7
A. S.
Konaković iz Berlina: 'Annalena Baerbock ima važnu poruku za Dodika i sve kočničare na EU putu BiH'

U Berlinu se održava sastanak ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana na kojoj je usvojena zajednička izjava i usaglašena deklaracija.

Sastanak u Njemačkoj se održava na 10. godišnjicu tzv. Berlinskog procesa, kada su se visoki zvaničnici šest država Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija) obavezali na veći nivo saradnje na zajedničkom putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Odmah nakon što je usvojena zajednička deklaracija, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je u Berlinu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića za prvu reakciju.

"Ovo je bio veoma važan i produktivan sastanak, možemo kazati samit Berlinskog procesa, koji je najava za liderski samit koji će se desiti polovinom oktobra. Na tom liderskom samitu će učestvovati premijeri i predsjednici država, sa nekim još konkretnijim zaključcima nego što je bio ovaj današnji sastanak.

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Ono što mene čini posebno sretnim, usvojena je jedna deklaracija koju smo brižljivo i marljivo pripremali mi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Na našu inicijativu potvrđeni su ti naši zajednički ciljevi regionalne buduće saradnje, koja ima dva veoma važna aspekta.

Jedan aspekt je da Europska unija od nas očekuje da vidi da se možemo dogovarati oko zajedničkih tema.

A drugi aspekt što regionalno tržište zaista mnogo donosi svim zemljama regiona. Mislim Bosni i Hercegovini posebno, jer smo mi druga ekonomija regiona, kojoj ne smeta ukrupljavanje tržišta koje nam je svakako mnogo važno. Mi, preko 20 posto svojih proizvoda, izvozimo upravo u ovaj region, u zemlje Zapadnog Balkana", kazao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Zanimalo nas je kakva je atmosfera bila na samom sastanku...

"Danas je atmosfera bila bolja nego inače... Malo konkretnija, sa manje tenzija... Sa aspekta interesa BiH ono što nam u ovom trenutku zaista treba. Treba nam stabilna regija, trebaju nam preduslovi za investiranje. Treba nam taj Plan rasta koji nam je Europska unija ponudila.

Treba nam zbog privlačenja stranih investicija, a to znači - poboljšanje uslova rada, nova radna mjesta, veće plate i u konačnici - ostanak mladih ljudi u Bosni i Hercegovini. Ono što danas ima pozitivne aspekte ovog sastanka sam nabrojao", naglasio je Konaković.

O prijateljima BiH među sudionicima sastanka u Berlinu, ministar Konaković kaže:

"Nema dileme da smo mi u Europskoj uniji zaista vratili položaj BiH koji nam je pripadao i koji je, nažalost, bio malo izgubljen zato što se nije na pravi način komuniciralo, lobiralo... I danas ova naša inicijativa pokazuje da mi možemo biti lideri regionalnih dešavanja, nikako čekati da nam padne u krilo neko rješenje ili čekati da nam ga neko drugi donese.

Dakle, sve ove zemlje članice Europske unije su bezrezervno podržale naše europske ambicije, izrazile su želje da ćemo se vratiti europskom putu nakon Lokalnih izbora. I ono što je zaista veoma važno - šta smo uspjeli rasvijetliti - ja sam to u svom obraćanju naglasio - da smo imali dobre rezultate dok se nije desio ruski utjecaj na Dodika i njegove saradnike.

Konaković u UN: Svijet nikad više ne smije reagirati kasno kao u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru...

I da ću biti najsretniji čovjek nakon ovih izbora ako se vratimo na europski put, bez obzira na sve što se među nama dešavalo.

Onda je ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock u završenom obraćanju rekla - bit ćemo uz Bosnu i Hercegovinu na europskom putu, ali iako eventualno bude onih koji blokiraju i po Putinovim nalozima rade suprotno od interesa BiH i EU.

Većina mojih kolega iz EU misli isto, vrlo su prijateljski raspoloženi i to je onaj ambijent koji nam je trebao - da idemo brže prema EU, a ako ne idemo da oni pravi kočničari budu adekvatno tretirani, odnosno sankcionisani", naglasio je šef bh. diplomatije Elmedin Konaković za portal Radiosarajevo.ba, naglašavajući na kraju razgovora da za BiH ne postoji zamjena za europsko tržište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak