Konaković iz New Yorka o histeriji u Srbiji i RS. Odgovorio Đuriću: 'Neka se pogleda u ogledalo'

11
A. Sokolović
Konaković iz New Yorka o histeriji u Srbiji i RS. Odgovorio Đuriću: 'Neka se pogleda u ogledalo'
Foto: Privatni album / Konaković sa delegacijom BiH u New Yorku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi od 21. do 27. septembra u New Yorku, gdje učestvuje na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

U pauzi između dva govora u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba iz Amerike, šef bh. diplomatije je govorio o mnogim važnim pitanjima, potezu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će odlikovati predstavnike država koji su bili protiv Rezolucije o Srebrenici, te podršci iz Palestine...

Podsjetimo, govor Elmedina Konakovića na ministarskoj konferenciji zemalja Pokreta nesvrstanih u UN-u izazvao je histeriju u bh. entitetu RS i Srbiji.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Skrivanje ratnih zločinaca u Srbiji

Razlog je taj što je Konaković u kontekstu rata i civilnih žrtava u Gazi govorio o onome što je BiH prošla tokom agresije. On je istakao kako Bosna i Hercegovina najbolje zna šta su strahote rata i nepravda spomenuvši to da Srbija skriva ratne zločince poput Novaka Đukića koji je odgovoran za masakr na Tuzlanskoj kapiji.

Reagirali su ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Ognjen Tadić...

Konaković u New Yorku: 'Kao žrtve genocida zahtijevamo da se zaustave brutalni zločini u Gazi'

Konaković u New Yorku: 'Kao žrtve genocida zahtijevamo da se zaustave brutalni zločini u Gazi'

"Reakcije koje sam čuo od ministra Marka Đurića nisu istinite i nisu primjerene. Ne znam šta je njima bio plan? Mi smo jučer u okviru teme koja govori o stradanju civila u ratovima, sa akcentom na Gazu, govorili naravno i podvukli paralelu o stradanju civila u Bosni i Hercegovini, odgovornost počinitelja ubistava djece, žena, staraca i nenaoružanih ljudi, o tome kako su neki manje njih kažnjeni, a kako su neki i danas pod plaštom i zaštitom Srbije slobodni, a presuđeni su za velike kazne. Ne vidim zaista šta od ovoga ne stoji i spreman sam bilo kada i bilo gdje braniti sve onoi što sam u ime države Bosne i Hercegovine govorio.

Vidio sam da je to primjetno nervozan bio ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić i nakon svih reakcija pozvao sam ga nekoliko puta da nam počnu isporučivati ratne zločince koje čuvaju, neka time poštuju međunarodno pravo, međunarodne presede i presude sudova u BiH i na taj način pokažu dobru volju. Da bi se to desilo, oni se dobro moraju pogledati u ogledalo i priznati šta se zaista tokom agresije na BiH dešavalo", priča nam Konaković.

Podvukao je da zna da su u Srbiji i u RS-u navikli na malo mekši pristup, jer su prethodnici smatrali da će BiH zaboravom ili sklananjem činjenica i naše istine, graditi bolje odnosa sa Srbijom...

"Ja u tu teoriju ne vjerujem... Ja vjerujem da se samo pravom istinom, pravim dokazima i argumentima, može graditi odnos sa svima, pa i sa Srbijom. Argumenti govore ono što sam jučer u okviru sesije na sastanku nesvrstanih zemalja govorio", kazao je Konaković.

Ministra vanjskih poslova BiH smo pitali da nam komentira potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će odlikovati predstavnike država koji su bili protiv Rezolucije o Srebrenici...

"Da, baš smo to komentarisali sa nekoliko kolega, mojih prijatelja koji su u šoku da se Vučić još jednom izlaže preziru kompletnog civiliziranog svijeta koji zna šta se u Srebrenici desilo, one koje je uspio političkim trgovinama, pritiscima i utiscima. Vidjeli ste da je u jednoj od tih zemalja izgradio školu kako bi imao 19 mali broj, 19 ručica tako da kažem za otpor istini koja se zove Rezolucija o genocidu u Srebrebnici.

Sramotno: Vučić će odlikovati predstavnike država koji su bili protiv Rezolucije o Srebrenici

Sramotno: Vučić će odlikovati predstavnike država koji su bili protiv Rezolucije o Srebrenici

Vidio sam i nelagodu kod nekih ljudi koji će možda i dobiti to priznanje, jer bi svi oni najradije to zaboravili tu cijelu priču, jer ono što je Vučić u toj prljavoj kampanji govorio, ništa se nije desilo. Prijetio je čak i konfliktima ukoliko se usvoji Rezolucija. Ovdje je situacija potpuno drugačija, rezolucija je donijela ono što je trebalo. Ono što je najvažnije - u obrazovnom sistemu velikih zemalja budući lideri učit će o toj faktografiji.

Vučić ovim potezom siguran sam pokuša da napravi neki show, prikriva jedan od najubjedljivijih diplomatskih poraza kojeg je doživio i za koji očigledno nije bio spreman", dodao je Konaković.

Iz New Yorka je u protekla 24 sata došla i lijepa vijest da su ministru Konakoviću nakon njegovog govora na ministarskoj konferenciji zemalja Pokreta nesvrstanih u UN-u, prilazili čelnici Palestine. Otkrio nam je o čemu je riječ...

"Zamjenica ambasadora Palestina, jedna divna žena, koju ovdje baš poštuju, onako suznih očiju nam je prišla nakon našeg obraćanja, koje ništa osim istine, zahvalila se na tome što smo rekli, jer simbolika naše poruke u odnosu na druge zemlje, nas Bosanaca i Hercegovaca, nad kojima je počinjen genocid u Srebrebnici, stradali smo u srcu Europe uz inertnost međunarodne zajednice, naš glas je u ovom trenutku važnije od drugih zemalja. Vidjeli smo da je to obraćanje vrlo emotivno doživjela zamjenica ambasadora Palestine u UN-u", otkrio je Konaković.

Na kraju smo Konakovića pitali kakav je plan do 27. septembra do kada traje 79. zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Brojni sastanci su pred nama i govor Bećirovića

"Sada smo na otvaranju generalne skupštine sa Denisom Bećirovićem, Zlatkom Lagumdžijom, Svenom Alkalajom i saradnicima prisustvovali obraćanjima generalnog sekretara, predsjedavajućeg ove sesije, zatim su govorili predsjednik Brazila Lula Da Silva, zatim Amerike Joe Biden i Turske Recep Tayyip Erdogan...

Saslušali smo vrlo jake i upečatljive govore svjetskih lidera. Sada se spremamo za jedan sastanak sa zamjenikom generalnog sekretara, gospodinom Tarankom. Poslije toga idemo u St. Louis na radnu večeru sa našom business zajednicom. Sutra se vraćamo u New York, jer gospodin Denis Bećirović ima obraćanje, bit ćemo u sastanaka. Onda nas očekuje desetak bilateralnih sastanaka i oko 15 sastanaka do kraja generalne skupštine u Americi", rekao je Elmedin Konaković, šef, bh. diplomatije, za portal Radisarajevo.ba iz New Yorka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije