Katarska ministrica Al-Khater s Majkama Srebrenice: "Nećemo vas zaboraviti..."

1
Radiosarajevo.ba

Lolwah Rashid al-Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Države Katara susrela se s majkama Srebrenice tokom posjete Potočarima, gdje je jučer prisustvovala obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" i ukopu identificiranih žrtava iz jula 1995. godine.

Ministrica Al-Khater je tom prilikom razgovarala s Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", kao i ostalim predstavnicama porodica ubijenih Srebreničana. Izražavajući duboko poštovanje prema majkama Srebrenice i njihovoj žrtvi, visoka katarska zvaničnica naglasila je da svijet nije naučio lekcije iz velikih zločina počinjenih tokom prošlosti, zbog čega se desio genocid u Bosni i Hercegovini, jednako kako se danas dešava u Gazi, skoro 30 godina nakon golgote Bošnjaka srednjeg Podrinja.

Izražavajući divljenje hrabrosti majki Srebrenice, poručila je kako čovječanstvo mora spoznati veličinu zločina i tragedije koju su preživjeli Bošnjaci.

Otkrivaju se novi detalji: Šta je atentator na Trumpa radio prije napada?

Tokom komemoracije povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, ministrica Al-Khater se upisala u knjigu utisaka u Fabrici akumulatora u Potočarima, jednog od simbola zločina nad zločinima na istoku Bosne i Hercegovine.

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog! Ovo mjesto ostat će dokaz jednog od najstrašnijih masakra u modernoj historiji. Svjedočanstvo neuspjeha mnogih i pada mnogih ljudskih vrijednosti. To je još uvijek možemo promijeniti u vezi s masakrima koji se dešavaju u Pojasu Gaze. Neka je mir dušama šehida i sabur njihovim porodicama. Nećemo vas zaboraviti. U moje ime i u ime Države Katar", napisala je Lolwah Rashid al-Khater, katarska državna ministrica za međunarodnu saradnju.

Podsjetimo, ovog 11. jula obilježeno je 29 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, u kojem je ubijeno najmanje 8.372 ljudi, hiljade je raseljeno, a mnoge porodice i zajednice su devastirane. U Memorijalnom centru Srebrenica jučer je ukopano 14 žrtava genocida. Više o ovom danu čitajte OVDJE.

Foto: Ambasada Katara u BiH: Poruka koju je ostavila ministrica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak