Hvala, Skoplje: U S. Makedoniji organiziran marš i komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Hvala, Skoplje: U S. Makedoniji organiziran marš i komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici
Foto: BNV / Skopje odalo počast žrtvama genocida

Bošnjačko nacionalno vijeće Republike Sjeverne Makedonije (BNV), a pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) i predsjednika Munira Kolašinca i ove godine organizovao je tradicionalni komemorativni "Marš za Srebrenicu".

Marš se održava u znaku sjećanja na žrtve na žrtve genocida. Skup se održao jučer, 11. jula, a nakon marša je održan i komemorativni program.

Na komemoraciji je govorio i Dževad Hot, predsjednik BNV te organizator marša, a, preko video veze, obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Maršu su prisustvovali predstavnici vladinog, nevladinog sektora kao i diplomatski kor. Među prisutnima je bio i ambasador Republike Turske u Sjevernoj Makedoniji Fatih Ulusoj. Dio komemoracije su bili i izložba likovnih djela od regionalnih umjetnika, predvođena akademikom, profesorom Fehimom Huskovićem.

Podsjetimo, ovog 11. jula obilježeno je 29 godina od genocida koji je počinjen u Srebrenici, u kojem je ubijeno najmanje 8.372 ljudi, hiljade je raseljeno, a mnoge porodice i zajednice su devastirane. U Memorijalnom centru Srebrenica jučer je ukopano 14 žrtava genocida. Više o ovom danu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije