Jurišić reagovala o napadu na povratnika Envera Čustovića: 'Šalje se poruka da nisu dobrodošli'

18
FENA
Jurišić reagovala o napadu na povratnika Envera Čustovića: 'Šalje se poruka da nisu dobrodošli'

Lokalna vlast i policija nakon upada i vandalizma u kući Envera Čustovića u Ključu kod Gacka morali bi učiniti mnogo više da se povratnička zajednica osjeća sigurnije.

"Neophodno je da policija rasvijetli ovaj slučaj provalne krađe, u kojoj je skoro potpuno devastirana imovina Envera Čustovića, koji je nedavno u potpunosti obnovio svoju kuću kod Gacka", izjavila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

Kako je naglasila, pucanj u obnovljenu kuću Hame Krvavca u Gračanici u maju i provalna krađa i vandalizam u kući Envera Čustovića u Ključu ove sedmice, nažalost, pokazuju namjeru zatrašivanja povratnika na području Gacka.

Njemački mediji otkrili: Evo koliko novca Demirović troši na ishranu

"Postoji mnogo načina kako se može kreirati osjećaj sigurnosti, prije svega redovnim obilaskom povratnika, obnavljanjem i osposobljavanjem putnih komunikacija, javnom rasvjetom, video nadzorom na javnim mjestima, redovnim policijskim patrolama, konkretnim doprinosom u obnovi stambenih jedinica, te stvaranjem uslova za samoodrživ ostanak kroz poticaje djelatnostima kojima se povratnici bave", poručila je Jurišić na društvenim mrežama.

Ističe da povratničke zajednice nikome, pogotovo domaćem stanovništvu, ne predstavljaju nikakvu smetnju. Napadima na njih i njihovu imovinu, upozorila je, šalje se jasna poruka da nisu dobrodošli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak