Joe Biden produžio na godinu dana Uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden produžio na godinu dana Uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odlučio je produžiti Uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan.

Na dan 26. juna 2001. godine, Izvršnom uredbom 13219, Predsjednik jeproglasio nacionalno vanredno stanje u odnosu na Zapadni Balkan u skladu s Međunarodnim zakonom o privrednim ovlastima u vanrednim situacijama kako bi se nosio s neobičnom i vanrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država koju predstavljaju radnje osoba koje se bave, ili pomažu, sponzorisaju ili podržavaju, (i) ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (sadašnjoj Republici Sjevernoj Makedoniji) i drugdje u regiji Zapadnog Balkana, ili (i) radnje koje ometaju provedbu Dejtonskog sporazuma u Bosni ili Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 od 10. juna 1999. u Kosovu.

Predsjednik je kasnije izmijenio tu uredbu Uredbom 13304 od 28. maja 2003. kako bi poduzeo dodatne korake u vezi s određenim radnjama koje ometaju provedbu, između ostalog, Okridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u vezi s Makedonijom (sadašnjom Republikom Sjevernom Makedonijom).

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Dana 8. juna 2021. godine potpisao je Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou objavljenom u Izvršnoj naredbi 13219, sa izmjenama i dopunama, utvrđujući da je situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije ( Zapadni Balkan), u protekle dvije decenije, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjenu korupciju unutar različitih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koče napredak prema efektivnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju se i predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Joe Biden otputovao na samit G7: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini u centru pažnje

Iz tog razloga, vanredno stanje na nacionalnom nivou proglašeno Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304, a čiji je obim proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi ​​nakon 26. juna 2024. Stoga, u skladu sa članom 202(d) Nacionalnog zakona o vanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), nacionalna vanredna situacija proglašena Izvršnom naredbom 13219 u vezi sa zapadnim Balkanom produžena na godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak