Jednoglasno usvojen "Adnanov zakon", čeka se odluka Doma naroda

1
Radiosarajevo.ba
Jednoglasno usvojen "Adnanov zakon", čeka se odluka Doma naroda

U srijedu, 10. jula, održana je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je po hitnom postupku jednoglasno usvojen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja

Hitna sjednica je sazvana nakon što je javnost reagovala zbog slučaja Mostarca Adnana Šemića kojem je dijagnosticirana Wilsonova bolest. Zbog iste potrebna mu je transplantacija jetre, a njegovo stanje se u posljednjih nekoliko dana pogoršalo zbog čega skoro ne može hodati. 

Niko iz njegove porodice ne može biti donor prema medicinskim pokazateljima, ali se našao čovjek iz Srbije koji je sto posto kompatabilan te može biti donor. Operacija se trebala obaviti u Turskoj, ali zakon te zemlje ne dozvoljava donaciju organa osobama koje nisu u krvnom srodstvu.

Poznati meteorolog odgovorio na sva pitanja o vrućinama: 'Nemojmo se zavaravati, ovo nije normalno‘

Turski doktori su kazali da su spremni doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi uradili ovu operaciju, ali ova zabrana je na snazi i u našoj zemlji. Prema novom zakonu ova operacija bi bila legalna, a sada se čeka odluka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je zakazao hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a koja će se održati danas, 10. jula, u 18 sati

Ovaj zakon u javnosti je dobio naziv "Adnanov zakon" jer upravo zbog njegove situacije napokon se pokrenulo ovo važno pitanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak