Jačanje bosanskog identiteta: Najmlađa dijaspora se druži sa vršnjacima u domovini

2
Radiosarajevo.ba

BHeart, neprofitna ženska organizacija dijaspore iz Washingtona, u okviru koje djeluje i virtualna škola našeg jezika i kulturnog nasljeđa za bh. dijasporu svih uzrasta, svojim najmlađim polaznicima obezbjeđuje specijalan bonus prilikom njihove posjete BiH.

Kako je saopćeno iz ove organizacije, kada stignu u BiH oni imaju priliku da uživo upoznaju svoju učiteljicu i da, kroz druženje, uspostave veze sa njihovim bosansko-hercegovačkim vršnjacima u prostoru Creativusa, sarajevske obrazovne institucije sa kojom organizacija BHeart sarađuje već tri godine.

Creativus su ovog ljeta posjetili: Natalija (12), Doris (9), Dylan (10), Kenan (10), Danis (8) i Alma (6), svi iz Sjedinjenih Američkih Država. Roditelji ovih mališana su bili oduševljeni činjenicom da njihova djeca imaju priliku da se sprijatelje sa svojim bh. vršnjacima.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu, gužva prema Ilidži

Tako Dragan Vasić, porijeklom iz Banje Luke, otac djevojčica koje žive u Washingtonu, nije štedio riječi hvala učiteljicu Lejlu Kasumagić-Islambegović koja je angažirana na ovom projektu.

"Učenje kroz igru, sport i muziku je upravo ono što odgovara našoj djeci, a sve to prati smijeh i druženje.  Lejla zna kako da najviše izvuče iz djeteta, jer je ona ta koja se prilagođava i povezuje sa djecom. Moja djeca ne prestaju da pričaju o druženju sa djecom u Creativusu i prelijepom iskustvu…", kazao je Vasić.

Renata Memić, porijeklom iz Prijedora, je ovog ljeta prvi put dovela u BiH svog desetogodišnjeg sina Dylana. Ona kaže da je poznavanje bosanskog, kojeg već nekoliko godina uči u BHeartovoj školi, omogućilo Dylanu da se jače poveže sa porodicom i prijateljima, i osnažilo njegov bosanski identitet.

Bosanci iz Amerike dovode mlade iz cijelog svijeta kako bi upoznali ljepote naše domovine

Dylan je završio peti stepen BHeartove online škole i uživa učiti bosanski sa svojom bosanskom učiteljicom.

"Moj sin je bio oduševljen ljetnim kampom u Creativusu i ljepotama Baščaršije.  Imao je mnogo priča o tome i veliki osmijeh na licu! Radujemo se ponovnom susretu u Sarajevu!", kazala je Renata.

Foto: BHeart: Najmlađa dijaspora se druži sa vršnjacima u domovini

BHeartova škola jezika i bh kulturnog nasljeđa za djecu i odrasle iz Amerike i drugih dijelova svijeta postoji već sedam godina, ali je online program za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, koji se odvija od 2020 godine, trenutno najpopularniji, upravo zbog entuzijazma i zalaganja učiteljice Lejle.

"Posjete naše djece iz inostranstva predstavljaju mi posebnu radost i to doživljavam kao priznanje za sav uloženi trud u radu sa djecom. Biti učitelj zahtijeva jako puno posvećenosti gdje konstantno trebate osluškivati potrebe i interesovanja svojih učenika. Online nastava ima dodatne izazove, ali uz puno truda i istraživanja predstavlja odličan prostor za učenje bez obzira što su učenici i učitelji na različitim kontinentima", kaže Lejla Kasumagić-Islambegović.

BHeart škola osim učenja bosanskog za sve uzraste, nudi i grupne časove bh. historije i umjetnosti, a bosanske učiteljice koje su dio BHeart-ove mreže se mogu angažovati i kao tutori matematike, francuskog ili sa njima možete imati privatne časove pilatesa i yoge. 

Svi koji su zainteresirani za BHeart-ove časove mogu se javiti na email: bheartdc@gmail.com.

Foto: BHeart: Najmlađa dijaspora se druži sa vršnjacima u domovini

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak