U Washingtonu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti: Snažno uz BiH

Radiosarajevo.ba
U Washingtonu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti: Snažno uz BiH
Foto: Privatni album / Sa svečanosti u Washingtonu

U prostoru Muzeja Washington u O ulici, u organizaciji neprofitne, volonterske organizacije BHeart, ovog vikenda održana je proslava 30. godinšnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom, izvanredno organizovanom prijemu i promociji bh. kulturnog nasljeđa je prisustvovalo više od 150 zvanica. Među njima su bili predstavnici State Departmenta, Svjetske banke i diplomatskog kora, nekoliko bivših američkih ambasadora u BiH, kao i predstavnici drugih organizacija bosansko hercegovačke dijaspore.

Prijemu se, također, odazvala i Amna Fazlić Handabak, prvi sekretar Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Prisutnim na proslavi su se obratili dugogodišnji prijatelji naše zemlje, Bob Hand, visoki savjetnik američke Komisije za sigurnost i kooperaciju u Evropi, te Kurt Bassuener, su-osnivač Vijeća za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu.

Oba govornika su istakla da je “bosansko pitanje”, pitanje sa kojim se mogu identificirati svi Amerikanci, te naglasili da ono objašnjava i njihovu ličnu posvećenost BiH. Dodali s kako to i opravdava i iziskuje snažnu američku prisutnost u BiH i šire u regionu. Također, u sklopu programa je pročitano i „Pismo iz Sarajeva“ poznate sarajevske novinarke Aide Čerkez kojim je data podrška ukrajinskom narodu.

Sa svečanosti u Washingtonu - undefined

Foto: Privatni album: Sa svečanosti u Washingtonu

U prostoru Muzeja, gdje je održan prijem, nalazi se stalna postavka dijela proslavljenog bh. slikara Mersada Berbera. kao i nakit sarajevskog zlatara Seada Sofića. Bh umjetničko i kulturno nasljeđe je na skupu promovisano i raznovrsnim muzičkim programom u okviru kojeg su nastupili dr. Asim Haračić i Amir Čizmić, koji su svojom izvanrednom izvedbom tradicionalnih I pop pjesama sa naših prostora oraspoložili sve goste.

BHeart je organizacija dijaspore koja se bavi promocijom bh. umjetnosti i kulture, kao i edukativnim projektima u svrhu pomoći bosansko-hercegovačkim ženama I djeci.

Organizaciju čine Bosanke i Hercegovke, ponosne na svoju bosansko-hercegovačku etničku, religijsku i kulturnu raznolikost, koje dijele viziju za građansku i progresivnu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije