Izabrana pet puta za direktoricu Doma zdravlja iako ne ispunjava uslove: 'Postoje opravdani razlozi'

2
Radiosarajevo.ba
Izabrana pet puta za direktoricu Doma zdravlja iako ne ispunjava uslove: 'Postoje opravdani razlozi'

Uprkos nalazu kantonalne inspekcije da ne ispunjava uslove za direktoricu zdravstvene ustanove, dr Sedija Arapčić već više od dvije godine obavlja funkciju v.d. direktora Doma zdravlja Lukavac. Nadležno Ministarstvo, priznajući da imenovanja nisu bila u skladu sa zakonom i da ih ne opravdava, smatra da je u interesu pacijenata i zaposlenih da ova javna ustanova ima direktora.

Upravni odbor Doma zdravlja Lukavac je u martu 2022. imenovao dr. Sediju Arapčić za vršiteljicu dužnosti direktora Doma zdravlja Lukavac, iako ona ne posjeduje dokaz o znanju iz zdravstvenog menadžmenta koji je, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, neophodan uslov za rukovođenje zdravstvenom ustanovom,.

Ovim Zakonom je propisano da direktor zdravstvene ustanove, osim fakultetske diplome iz oblasti medicine ili farmacije, mora imati najmanje pet godina radnog iskustva, te specijalizaciju ili završen postdiplomski studij zdravstvenog menadžmenta. Pomenutim Zakonom je također definisano da se za vršioca dužnosti direktora u zdravstvenim ustanovama može imenovati najduže na period do šest mjeseci, međutim dr Arapčić je na ovu funkciju imenovana čak pet puta i obavlja ovu funkciju već dvije godine i šest mjeseci sa jednim razmakom od dva mjeseca.

Američki stručnjak: Izraelu danas nije cilj bio uništiti Hezbollah, ovo je pravi razlog napada

Da su ova imenovanja problematična i da Sedija Arapčić ne ispunjava zakonske uslove za poziciju direktorice potvrdio je i kantonalni zdravstveni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona koji je sproveo nadzor u ovoj javnoj ustanovi, ali se proglasio nenadležnim za izricanje sankcija, te je tražio od Ministarstva zdravlja ovog kantona da pokrene postupak i poduzme 'odgovarajuće mjere' za otklanjanje ovih nepravilnosti.

Ono što je u ovom slučaju najupečatljivije je, da je Ministarstvo u svom odgovoru na upit Transparency International u BiH, saglasno sa tim "da u spornom periodu nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za imenovanje direktora JZU Dom zdravlja Lukavac", ali da je imenovanje dr Sedije Arapić na poziciju v.d. pet puta za redom vršeno "iz opravdanih razloga u cilju obavljanja djelatnosti ove Ustanove i u interesu zaposlenih Doma zdravlja i svih stanovnika Grada Lukavac."

I pored utvrđenih nepravilnosti koje su potvrđene od strane inspekcijskih organa, izostanak konkretnih sankcija i višestruko produžavanje mandata dovodi u pitanje odgovornost institucija vlasti koje bi trebale štititi i interese građana.

Pored toga, činjenica da se osoba, koja ne ispunjava zakonske uslove za direktora, u kontinuitetu postavlja na poziciju vršiteljice dužnosti pokazuje da se u BiH zakoni tumače selektivno, a institucije vlasti, koje bi trebalo da osiguraju poštovanje i dosljednu primjenu zakona, koriste sve moguće načine kako bi izbjegli zakonske obaveze i ograničenja za imenovanje osoba van javnog konkursa, diskriminišući ostale građane uskraćujući mogućnost za izbor i imenovanje, piše Transparentno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak