Iz Bihaća u Srebrenicu krenuli 20. biciklistički i 15. supermaraton: "Naša zadaća je da se sjećamo"

Radiosarajevo.ba

S centralnog trga u Bihaću u ponedjeljak, 8. jula, krenuo je jubilarni, 20. biciklistički maraton Bihać – Srebrenica pod motom Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi.

Na trodnevni put dug skoro 500 km krenulo je 316 biciklista iz BiH, regije i Evrope. Uz članove porodica, prijatelje i građane, bicikliste su ispratili predstavnici vlasti USK i Grada Bihaća. Među učesnicima je i Elvedin Sedić, bihaćki gradonačelnik.

"Dvadeset godina, šta god da čovjek radi, nije malo. Kontinuitet ovog maratona zaslužuje svako poštovanje i siguran sam da se na ovaj način, ne samo Bišćani i Krajišnici, nego i ljudi širom regiona i Evrope, osjećaju isto. Ipak oni odvajaju svoje vrijeme i godišnje odmore kako bi vozili maraton Bihać – Srebrenica želeći na taj način iskazati svoju solidarnost sa Srebreničanima, odati dužno poštovanje i počast svim ubijenim u genocidu jula 1995. godin", kazao je gradonačelnik Sedić.  

Gorske službe na terenu: Herojski napori u spasilačkoj misiji nakon poplava u BiH

 "Klub ekstremnih sportova „Limit“ punih 20 godina okuplja bicikliste s istom idejom – da pošaljemo poruku mira i želje da se nikad više nikom ne ponovi Srebrenica i da se ne zaborave žrtve genocida. Ovaj maraton sada već voze i po tri generacije porodica što znači da smo uspjeli u svome naumu da učimo nove generacije kulturi sjećanja. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 76. Ovo nije samo vožnja biciklom nego je to mnogo više. Maraton je sjećanje, poštovanje, mir i život. Vjerujem će karavana, usprkos najavljenim visokom temperaturama, uspješno okončati svoju misiju", riječi su Ermina Lipovića, organizatora maratona.  

Nedugo nakon biciklista, na put za Srebrenicu krenulo je 16 maratonaca koji će u naredna tri dana trčati etapni supermaraton. Prema riječima organizatora Semira Šabića iz bosanskokrupskog AK  "Svjetlost", na ovaj način još jednom će odati počast ubijenima u genocidu, ali i poslati poruku da se ovakva stravična nedjela i zločini nikad i nikom više ne smiju ponoviti.

"Trčimo kroz 19 gradova.  Nadam se da će svi maratonci uspjeti istrčati rutu i da ćemo do Srebrenice stići uz što manje uvreda i pogrdnih riječi koje nas prate svake godine. Jednog dana, kad više ne bude dženaza i ukopa, želimo da naši nasljednici nastave trčati i tako prenositi istinu i čuvati sjećanje na Srebrenicu", kazao je Šabić. 

Dolazak biciklista, superamaratonaca, motorista i učesnika Marša mira u Potočare planiran je 10. jula. Oni će zajedno s hiljdama drugih posjetilaca 11. jula klanjati dženazu i prisustvovati ukopu 14 identificiranih žrtava genocida.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak